Pääkaupunkiseudulla laajennetaan maskisuositusta ja ryhdytään tunnistamaan riskiravintoloita

Tavoitteena on ehkäistä koronaviruksen leviäminen erityisesti ravintoloissa, yksityisissä ja julkisissa palveluissa sekä yksityistilaisuuksissa. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Pääkaupunkiseudulla ryhdytään tunnistamaan korkean riskin ravintoloita, kertoo pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä. Tunnistamisella pyritään puuttumaan niin sanottujen korostuneen riskin ravintoloiden toimintaan ja asiakkaiden riskikäyttäytymiseen.

Riskiravintolat eivät koronakoordinaatioryhmän mukaan noudata tartuntatautilain mukaisesti annettuja velvoitteita tai eivät muuten pysty varmistamaan turvallisia olosuhteita. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tarkastaa ravintolat, ja jos niiden toiminnassa on puutteita tai riskitoiminta jatkuu, avi voi määrätä korjaustoimia tai mahdollisesti sulkea ravintolan määräajaksi.

Riskiravintoloiden tunnistamisen olisi tarkoitus ehkäistä sitä, ettei kaikkien ravintoloiden toimintaan tarvitse puuttua nykyistä tiukemmin tai määrätä esimerkiksi uusia, kaikille yhtäläisiä aukiolorajoituksia.

Esimerkiksi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen korosti tiedotustilaisuudessa alueellisten ja paikallisten rajoitustoimenpiteiden tärkeyttä, jotta koronaviruksen leviämistä pystyttäisiin ehkäisemään ilman yhteiskunnan laajaa sulkemista.

– Talouskriisi pahaksi äityessään aiheuttaa myös uusia terveysongelmia, sanoi puolestaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Maskisuositus pääkaupunkiseudulla laajenee

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee myös, että yksityiset elinkeinonharjoittajat edellyttäisivät asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa tapahtuu kohtaamisia ihmisten välillä. Tällaisia tilanteita ja paikkoja ovat esimerkiksi kaupat, kauppakeskukset sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumat.

Nykyisellä lainsäädännöllä maskipakkoa ei voida määrätä julkisiin tiloihin tai palveluihin. Kasvomaskin käyttöä kuitenkin suositellaan vahvasti esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä, kirjastoissa sekä muissa palveluissa, joissa turvaetäisyyttä muihin ihmisiin on hankala ylläpitää.

– Onko nyt ihan niin, että suomalaiset eivät usko mihinkään muuhun kuin lakiin, napautti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen vastatessaan kysymykseen siitä, kuinka myös maskia käyttämättömät ihmiset saadaan laittamaan maski kasvoilleen ilman lakiin kirjattua pakkoa.

Kasvomaskisuosituksen lisäksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että ihmiset käyttäisivät harkintaa yksityistilaisuuksien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa.

Iso osa tartunnoista yksityistilaisuuksista

Koronakoordinaatioryhmän uusien suositusten ja toimenpiteiden tavoitteena on ehkäistä koronaviruksen leviämistä erityisesti ravintoloissa, yksityisissä ja julkisissa palveluissa sekä yksityistilaisuuksissa. Merkittävä osa uusista koronatartunnoista on ryhmän mukaan saanut alkunsa yksityistilaisuuksista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on raportoitu THL:n mukaan viimeisten kahden viikon aikana 955 koronavirustartuntaa. Husin alueella koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 56,2 tartuntatapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun Suomen keskimääräinen ilmaantuvuusluku on 30,6. Edellisen kahden viikon jakson aikana Husin alueen koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku oli 19,77.

Ryhmä pyrkii täydentämään valtakunnallisia asetuksia ja suosituksia paikallisilla rajoituksilla ja suosituksilla, jotta koronaviruksen leviäminen pääkaupunkiseudulla saataisiin hallintaan.

Koronakoordinaatioryhmä on perustettu syyskuussa. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ryhmän toiminnan organisoimisesta on vastuussa Helsingin kaupunki.

Kommentoi