Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

EK perää 750 miljoonan euron hintaista arvonlisäveron alennusta palvelualojen tueksi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetoaa hallitukseen, että se auttaisi palvelualoja alentamalla arvonlisäveroa määräaikaisesti. EK:n mielestä 10 prosentin arvonlisäverokanta pitäisi alentaa ensi vuoden ajaksi viiteen prosenttiin, samoin ravintoloita koskeva 14 prosentin kanta.

Tilapäinen alennus tulisi EK:n mukaan maksamaan noin 750 miljoonaa euroa.

– Koronakriisi on romuttanut monien palveluyritysten kysynnän. Hallitus on rajoittanut määräyksillään monien toimialojen toimintaa ja sen myötä tilanne on edelleen pahenemassa. Uhkana ovat konkurssit ja massiiviset työpaikkojen menetykset, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies varoitti tiedotteessa.

Häkämiehen mukaan alennus pelastaisi työpaikkoja ja tukisi palvelujen kysyntää.

– Pelkästään matkailu- ja ravintola-ala sekä henkilökuljetukset työllistävät 140 000 työntekijää. Hallituksen on reagoitava palveluyrittäjien ja -työntekijöiden hätään mittaluokaltaan merkittävillä toimilla. Aikaa ei ole hukattavaksi, Häkämies vetosi.

Palvelualojen liikevaihto laski touko-heinäkuussa yli 14 prosenttia, kun kauppa lasketaan pois. Ravintoloissa, hotelleissa, kuljetuksissa sekä taide-, viihde- ja virkistysaloilla lasku on ollut vielä suurempaa.

MaRa ja Medialiitto kannattavat

EK huomauttaa, että muun muassa Belgia, Itävalta ja Norja ovat tukeneet kriisialoja alentamalla arvonlisäveroja. Alennukset ovat olleet 5–8 prosenttiyksikköä. Lisäksi Britannia laskee ravintoloiden alv-kantaa 20 prosentista viiteen prosenttiin.

Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestö MaRa tukee EK:n ehdotusta ja toivoo hallituksen valmistelevan tarvittavat lainsäädäntömuutokset pikaisesti.

– Yrityksiltä on rahat lopussa ja tulevaisuus on pelottava, kun koronakriisi vaikuttaa erittäin negatiivisesti alan palvelujen kysyntään ainakin ensi syksyyn asti. Myös alan työntekijöiden asema on erittäin vaikea, MaRa toteaa tiedotteessa.

Myös Medialiitto tukee EK:n ehdotusta. Alennus tulisi koskemaan lehtitilausten, irtonumeromyynnin ja kirjamyynnin arvolisäveroja, jotka ovat nyt 10 prosenttia.

– Alv:n alennus kohdentuu hyvin juuri niille toimialoille, jotka ovat eniten kärsineet koronaepidemian aiheuttamista liiketoiminnan rajoituksista. Veronalennus auttaa myös mediayrityksiä pitämään yllä yhteiskunnalle välttämätöntä toimintaa ja turvaamaan työpaikkoja, perusteli Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tiedotteessa.

Toimitusjohtaja Jukka Holmbergin mukaan veronalennus on yksinkertaisempi ja tehokkaampi keino kuin suorat tuet, joiden kohdistamisessa on ollut vaikeuksia. Lehtien ja kirjojen osalta alennuksen kustannusvaikutus olisi ensi vuonna noin 70 miljoonaa euroa. Medialiiton mukaan mediayritykset menettävät mainosmyyntiä tänä vuonna vähintään 160 miljoonan euron edestä.