Navalnyin mukaan Putin on hänen myrkytyksensä takana

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin hermomyrkyllä elokuussa Siperiassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin, 44, mukaan hänen myrkytyksensä järjesti Venäjän presidentti Vladimir Putin.

- Väitän, että Putin on tämän teon takana. Minulla ei ole sille muuta selitystä, Navalnyi sanoi saksalaisen Der Spiegel -lehden haastattelussa.

Navalnyi sanoi, että ei kuitenkaan ole peloissaan ja aikoo palata Venäjälle.

– Minun tehtävänäni on pysyä kaverina, joka ei pelkää. Enkä minä pelkää, oppositiojohtaja vakuutti.

– En anna Putinille sitä lahjaa, etten palaisi Venäjälle. Jos en palaisi, se tarkoittaisi sitä, että hän olisi päässyt tavoitteeseensa. Tehtäväni on kuntoutua niin nopeasti kuin suinkin, jotta voin palata, Navalnyi jatkoi.

"Tiesin, että kuolen"

Navalnyi kertoi muistavansa hetken, jolloin myrkky alkoi vaikuttaa. Oppositiojohtaja kertoi sanoneensa lentokoneen miehistölle, että hänet on myrkytetty.

– Sitten kuulin heikkoja ääniä, jotka hävisivät vähitellen. Naisääni sanoi: Et saa pyörtyä nyt. Sitten se oli siinä: tiesin, että kuolen. Vasta myöhemmin tajusin, että olin väärässä, Navalnyi kertasi.

Navalnyi sanoi palaavansa poliittisen toiminnan pariin, kun hän palaa Venäjälle.

– Tulen matkustamaan ympäri Venäjää, majoitun hotelleissa ja juon huoneissa olevaa vettä. Mitä voisin tehdä toisin? Putinin näkymättömiä murhaajia vastaan ei voi paljoa tehdä.

Ennen paluutaan Navalnyi aikoo kuntoutua Berliinissä.

– Aamuisin kävelen puistossa, sitten teen kuntoutusharjoituksia lääkärini kanssa, ja iltaisin lähden taas kävelylle. Harjoittelen myös jongleerausta, jotta kädet liikkuisivat samaan suuntaan kuin silmät osoittavat, Navalnyi vitsaili.

Saksalaisen sotilaslaboratorion sekä ranskalaisen ja ruotsalaisen laboratorion mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella.

Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä myrkytettiin myös entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär Britanniassa maaliskuussa 2018.

Venäjän johto on koko ajan kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä itse tutkimaan saksalaisten ottamia näytteitä.

Navalnyi pääsi toissa viikolla pois sairaalahoidosta.'

"Putin pelasti Navalnyin hengen"

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, puhemiehen Vjatsheslav Volodinin käsitys tapahtumista oli torstaina täysin toinen.

Volodinin mukaan presidentti Putin pelasti oppositiojohtaja Navalnyin hengen sen jälkeen kun tämä sairastui Siperiassa.

– Navalnyi on häpeämätön ja paha mies. Kaikki lentäjistä presidenttiin saakka yrittivät vilpittömästi pelastaa hänet, Volodinin lausunnossa sanottiin.

– Vain kunniaton mies voi antaa moisia lausuntoja. On päivänselvää, että Navalnyi työskentelee länsimaiden ja niiden tiedustelupalvelujen hyväksi.

Kremlin mukaan Navalnyi on CIA:n leivissä

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin syytökset presidentti Vladimir Putinia kohtaan ovat täysin perusteettomia, sanoo Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Peskov väitti samalla Navalnyin olevan yhteistyössä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa.

Navalnyi sanoi saksalaisen Der Spiegel -lehden haastattelussa Putinin olevan myrkyttämisensä takana.

Navalnyi myrkytettiin hermomyrkyllä elokuussa Siperiassa. Hänet vietiin Venäjältä hoitoon Saksaan.

Kommentoi