Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Eduskunnan lakivaliokunta haluaa tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen selkeämmin rangaistavaksi

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä on johtamassa lakimuutoksiin. Eduskunnan lakivaliokunta haluaa tänään antamassaan mietinnössä, että kaikenikäisten tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen säädetään rangaistavaksi nykyistä selkeämmin. Tämä välittäisi valiokunnan mielestä tärkeän viestin siitä, ettei silpomista hyväksytä Suomessa. Valiokunta antaa näin tuen kansalaisaloitteelle, jonka on allekirjoittanut yli 60 000 ihmistä.

Valiokunta haluaa, että selkeyttävät säännökset silpomisesta sisällytetään rikoslakiin, jonne on sijoitettu vakavimpien tekojen rangaistussäännökset. Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on rangaistavaa jo nyt rikoslain pahoinpitelyä koskevien säännösten nojalla.

Valtioneuvoston pitää antaa tarvittavat lainmuutokset valiokunnan mukaan tällä vaalikaudella.

"Voitto ihmisoikeuksille"

Valiokunnan mietintö oli tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen osalta yksimielinen.

Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen osalta valiokunnan mietintöön sisältyy sen sijaan kaksi vastakkaisilta kannoilta asiaa katsovaa vastalausetta.

Perussuomalaiset toivoi mainintaa myös poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista, kun taas kristillisdemokraattien Antero Laukkasen ja RKP:n Eva Biaudet'n mielestä tyttöjen silpomista ja poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt rinnastaa.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa, Laukkasen ja Biaudet'n vastalauseessa perustellaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kertoo, että puolueen kansanedustajien mielestä silpomiskiellolla pitäisi suojella myös poikia.

– Jo kuulemisten yhteydessä tuli esiin ajatus siitä, että rikosoikeuden pitäisi olla sukupuolineutraali, Meri perustelee.

Yli puoluerajojen kansanedustajat olivat tyytyväisiä siitä, että tyttöjen ja naisten silpomisen selkeämpi rangaistavuus on etenemässä.

Valiokunnan kokoomuslaisten mielestä ratkaisu on ”voitto ihmisoikeuksille ja tyttöjen ja naisten itsemääräämisoikeudelle”.

– Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on järkyttävä väkivallan muoto, joka on kitkettävä Suomesta, Pihla Keto-Huovinen vaati.

Asian käsittely jatkuu seuraavaksi täysistunnossa.