Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meksikon presidentti lupaa sotilaiden pidätyksiä kuuden vuoden takaisesta opiskelijaryhmän katoamisesta

Meksikossa kymmeniä sotilashenkilöstöön kuuluvia on määrätty kiinniotettaviksi ja pidätetyiksi epäiltyinä osallisuudesta 43 opiskelijan katoamiseen kuusi vuotta sitten. Pidätysmääräyksistä ilmoitti presidentti Andres Manuel Lopez Obrador lauantaina esitellessään raporttia tapauksen tutkinnasta.

Opiskelijoiden katoamiset Guerreron osavaltiossa vuonna 2014 herättivät valtavaa huomiota Meksikossa. Uhrien omaiset ovat pitkään valittaneet, etteivät sotilaat ole tehneet mitään opiskelijoita suojellakseen ja että sotilaat saattoivat itse olla mukana rikoksessa.

Presidentti ei eritellyt epäiltyihin kohdistuvia syytöksiä vaan tyytyi toteamaan, että osallisiksi todistetut tulevat saamaan tuomion.

Opiskelijat olivat matkalla mielenosoitukseen, kun korruptoitunut poliisi pysäytti heidän kulkuneuvonsa Igualan kaupungissa ja luovutti heidät huumekartellille. Alun perin syyttäjät sanoivat kartellin luulleen opiskelijoita kilpailevan huumejengin jäseniksi, ja he tappoivat opiskelijat, polttivat ruumiit ja heittivät jäännökset jokeen. Tammikuussa 2015 silloisen presidentin Enrique Pena Nieton hallinnon julkaisema raportti ei kuitenkaan ole kelvannut sen kummemmin kadonneiden omaisille kuin riippumattomille ihmisoikeusasiantuntijoillekaan.

Pena Nieto on voimakkaasti vastustanut sotilashenkilöstön kuulustelua tai heidän kutsumistaan todistamaan. Lopez Obrador sen sijaan ilmoitti heti kautensa alettua vuonna 2018, että hän asettaa komission tutkimaan opiskelijoiden katoamista.

Viranomaisten mukaan noin kolmekymmentä ihmistä on otettu kiinni tapaukseen liittyen maaliskuun jälkeen.

Lauantaina iltapäivällä kadonneiden opiskelijoiden vanhemmat johdattivat tuhansien ihmisten kulkuetta pääkaupungissa Mexicossa.