Suomen jäänmurtajaosaaminen kiinnostaa Yhdysvaltoja, sanoo maan arktisen politiikan koordinaattori

Yhdysvallat on kiinnostunut Suomen osaamisesta ja kokemuksesta jäänmurtajien rakentamisessa, sanoo maan politiikkaa arktisella alueella koordinoiva James P. DeHart Yhdysvaltain ulkoministeriöstä. Hänen mukaansa jäänmurtajat ovat mahdollinen "hedelmällisen yhteistyön" alue maiden välillä lähivuosina.

– Tutustun jäänmurtajiin vielä myöhemmin tänään, DeHart lisäsi lehdistötapaamisessa Yhdysvaltain suurlähetystössä perjantaina.

DeHartin mukaan presidentti Donald Trump on asettanut tavoitteeksi kunnollisen jäämurtajalaivaston hankkimisen Yhdysvalloille seuraavien kymmenen vuoden aikana.

DeHart vieraili Helsingissä osana neljään Pohjoismaiden pääkaupunkiin ja Grönlantiin suuntautuvaa kiertomatkaa. Yhdysvaltain nykyhallinnon voi arvioida suhtautuneen jopa vihamielisesti kansainväliseen yhteistyöhön, mutta DeHartin mukaan kuva ei ole niin yksioikoinen ainakaan arktisella alueella.

– Minkä tahansa maan ja hallinnon tärkein velvollisuus on taata sen omien kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi, DeHart linjasi.

Turvallisuusnäkökohta koskee DeHartin mukaan myös arktiselta alueelta mahdollisesti nousevia uhkia. Hän kuitenkin toivoo, että Yhdysvaltain sitoutumisesta monenkeskiseen yhteistyön arktisella alueella ei olisi epäselvyyttä.

– Olemme suuria Arktisen neuvoston tukijoita ja sen aktiivinen jäsen. Meistä neuvosto on hieno foorumi, joka tekee hyödyllistä työtä ja edustaa hyvin jäsentensä etuja, DeHart sanoi.

– Siinä on monenkeskinen foorumi, josta pidämme paljon, hän lisäsi painokkaasti.

Kiinan pyrky pohjoiseen huolestuttaa

DeHart muistuttaa monien yhdysvaltalaisten toimijoiden panostavan merkittäviä summia koko kansainvälistä yhteisöä hyödyttävään jään, meren ja ilmakehän tutkimukseen arktisella alueella.

– Meidän pitäisi puhua varmaan tästä tieteestä enemmän, hän pohti.

Arktisen neuvoston kahdeksasta jäsenestä Venäjän lisääntynyt sotilaallinen toiminta pohjoisilla alueilla huolestuttaa Yhdysvaltoja. Hän myöntää myös Yhdysvaltain asevoimien aktiivisuuden lisääntyneen arktisella alueella ja ilma- sekä merivoimien laatineen pohjoisille alueilla omat strategiansa. Pohjoisen taivaalla on nähty viime aikoina muun muassa B-52-pommikoneita.

DeHartin mukaan sotilaallista tilannetietoisuutta on tärkeä ylläpitää myös pohjoisessa. Yhdysvallat haluaa kuitenkin toimia ammattimaisesti ja avoimesti tekemällä lennoista tai sotaharjoituksista asianmukaiset ilmoitukset.

DeHartin puheiden perusteella Venäjää enemmän huolta aiheuttaa Kiina, joka ei ole arktinen valtio vaan neuvoston tarkkailijajäsen, mutta pyrkii kuitenkin saamaa yhä enemmän jalansijaa pohjoisessa.

Suomen ja Yhdysvaltain tavoitteita arktisen alueen suhteen DeHart kuvasi Helsingissä käymiensä keskustelujen perusteella hyvin yhteneviksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut