EU ei edelleenkään tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi

Euroopan unioni ei edelleenkään tunnusta Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenkaa presidentiksi.

EU antoi kannanottonsa sen jälkeen, kun Lukashenkan virkaanastujaisseremonia pidettiin piilossa suurelta yleisöltä eilen. EU on jo aiemmin kertonut, ettei se tunnusta Valko-Venäjän elokuussa pidettyjen presidentinvaalien tulosta.

– EU toistaa jälleen, että elokuun presidentinvaalit eivät olleet vapaat tai reilut. EU ei tunnusta niiden vilpillisiä tuloksia. Siksi myös niin sanotulta eiliseltä "virkaanastujaisseremonialta" ja Lukashenkan väittämältä mandaatilta uupuu kaikki demokraattinen, laillinen pohja, Euroopan komissio sanoi kannanotossaan.

EU myös huomautti, että seremonialta puuttuu laajan valkovenäläisen väestönosan hyväksyntä, mikä on tullut ilmi useissa laajoissa protesteissa.

EU kertoi myös arvioivansa uudelleen suhteita Valko-Venäjän kanssa. EU on jo suunnitellut pakotteita Valko-Venäjälle, mutta ei ole onnistunut sopimaan vielä niistä.

Eilisissä protesteissa pidätetty ainakin 150

Vilpillisenä pidetyt presidentinvaalit ovat aiheuttaneet suurprotesteja maassa jo yli kuukauden ajan.

Myös eilinen virkaanastujaisseremonia laukaisi protesteja, joissa ainakin 150 ihmistä on pidätetty maassa toimivan ihmisoikeuskeskus Vjasnan mukaan.

Mielenosoittajia on pidätetty ainakin pääkaupunki Minskissä ja maan lounaisosassa sijaitsevassa Brestissä lähellä Puolan rajaa. Pidätyksiä on tehty myös muualla maassa. Mellakkapoliisi on käyttänyt mielenosoitusten hajottamiseen muun muassa vesitykkejä sekä kyynelkaasua. Monilla mielenosoittajilla on ollut mukanaan Valko-Venäjän vanha valkopunainen lippu.

Lukashenkan vastaehdokas vaaleissa, Svjatlana Tsihanouskaja, painostettiin pakenemaan pian äänestyksen jälkeen Liettuaan. Hän on toistuvasti vaatinut EU:ta painostamaan Valko-Venäjän hallintoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut