Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL on valmistelemassa uutta maskisuositusta, joka voisi laajentaa maskin käyttöä sisätiloissa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on valmistelemassa uutta maskisuositusta, kertoi tiistaina THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen STT:lle.

Maskien käyttöä voidaan jatkossa suositella laajemmin erilaisissa sisätiloissa. Salminen ei vielä täsmennä tarkkoja paikkoja, mutta harkinnassa ovat esimerkiksi kauppakeskukset ja koulut.

Päätökset suosituksista tehdään ensisijaisesti alueellisesti.

– Jos jollain alueella näyttää siltä, että kiihtyvyyttä tapahtuu, silloin maskisuositus laajenee huomattavasti. Kiihtyvyydessä on olemassa STM:n toimintasuunnitelma, jossa on näitä indikaattoreita. Ne eivät ole sellaisia, että kerrasta poikki, vaan tarkoitus on katsoa kokonaisuutta, hän sanoo.

Suositus on määrä saada valmiiksi kuluvan viikon aikana.

Salminen sanoo, että valtioneuvostossa pohditaan tällä viikolla jälleen anniskeluravintoloiden tilannetta.

– En tiedä vielä, mitä päätetään, mutta emme todennäköisesti mene niin valtaviin rajoituksiin kuin keväällä.

Lisäksi THL kertoi tänään, että maanantaista lähtien liikennevalomallissa on mukana seitsemän Euroopan maata. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan näistä maista voi jatkossa matkustaa Suomeen ilman karanteenia.

Nämä maat ovat Latvia, Liettua, Puola, Kypros, San Marino, Vatikaani ja Liechtenstein.

"Lukuja ei voi verrata suoraan kevääseen"

THL kertoi tiistaina, että Suomessa on todettu 149 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 502 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Salmisen mukaan lukujen kasvu on huolestuttavaa. Hyvä asia on, että suurin osa tautiketjuista voidaan jäljittää.

– Hidasta lisääntymistä on tapahtunut, mutta tiistain lukemahan ei ole vain tiistain lukema, vaan jakautuu kahdeksalle päivälle. Lukujen nousu tapahtuu aina tiistaisin, koska silloin raportoidaan myös tapaukset, joita ei ole loppuviikosta ehditty raportoida.

– Lisäksi lukuja ei voi suoraan verrata kevääseen, koska silloin jäi huomaamatta monia tapauksia. Nyt löydetään paljon isompi osa tapauksista, koska testaus- ja jäljityskapasiteetti ovat isompia. Myös Koronavilkku-sovellus näyttää toimivan mukavasti, hän lisäsi.

THL:n Salminen huomauttaa, että nuoremmat ihmiset ovat avainasemassa taudin torjunnassa.

– Heitä ei pidä syyllistää, mutta muistuttaa, että vaikka tauti ei heille itselleen olisi niin vakava, niin on hyvä ottaa huomioon, että tauti voi levitä iäkkäämpiin sukulaisiin. Lisäksi voi pohtia, onko ihan jokainen opiskelijajuhla välttämätön juuri tänä syksynä.

Maakunnissa tartunnat nousussa, Jyväskylä valmistelee tiukempia rajoituksia

Taudin ilmaantuvuudessa on isoja eroja maakunnittain. Korkein ilmaantuvuus per 100 000 asukasta on Keski-Suomessa, jossa luku on 41,9. Tämän jälkeen korkeimmat luvut löytyvät Etelä-Savosta, 34,4 ja Päijät-Hämeestä, 32,4.

Jyväskylässä paheneva tautitilanne on johtanut kaupungin valmistelemaan toimenpideohjelmaa, jolla taudin leviämistä voidaan hillitä. Kaupunki ottaa uusia toimenpiteitä käyttöön, jos yli puolet tartuntojen alkuperästä jää selvittämättä ja tartuntojen ilmaantuvuus pysyy tasolla 25–50 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Rajoitustoimia ovat muun muassa 4.–9. luokkien siirtäminen etäopetukseen, kaupungin harrastuspaikkojen kuten uimahallien ja kirjastojen sulkeminen sekä yleisötilaisuuksien kieltäminen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka sanoo tiedotteessa, että alueen tilanne on kuitenkin yhä hallinnassa.

– Meidän onneksemme ne (tautitapaukset) ovat olleet peräisin tunnetuista ryppäistä, ja meillä on hyvin tiedossa se, mistä tartunnat on saatu. Tällä hetkellä tartuntaketjuja on lähtenyt esimerkiksi jääkiekkopiireistä.

Etelä-Savon terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppä sanoo STT:lle, että myös Etelä-Savossa tautiketjut tiedetään, mikä on hyvä asia.

– Laajaa, hallitsematonta leviämistä ei ole, vaikka ilmaantuvuus on suurta.

Etelä-Savossa oli voimassa rajoitustoimia, jotka päättyivät kuitenkin maanantaina, koska tautiketjut oli saatu hallintaan. Aiemman suuren tartuntaketjun johdosta karanteenissa on edelleen Essoten alueella kuitenkin paljon ihmisiä.

– Lisäksi ravintoloille on annettu paikallinen suositus ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamisesta, Seppä sanoo.

"Voidaan puhua toisesta aallosta"

Viime aikojen korkeat tartuntaluvut ovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Niemisen mukaan merkki koronaviruksen toisesta aallosta.

– Kyllä tässä kannattaa selvästi puhua toisesta aallosta. Nythän nämä tartuntamäärät ovat yli kolmasosa kevään pahimmista viikoista Suomessa. Tämä ei ole mitään taustahälyä enää, vaan isoja lukemia.

Päijät-Hämeessä korostetaan Niemisen mukaan perusturvallisuutta, kuten hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Epidemiatilanteen pahentuessa voidaan ottaa paikoin järeitäkin rajoituksia käyttöön, kuten koulujen siirtämistä etäopetukseen ja julkisten kokoontumisten kieltämistä.

Viranomaisten ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä rajoituksiin, jos epidemia saadaan pidettyä kurissa. Myös markkinavoimilla on Niemisen mukaan omat keinonsa rajoittaa tartuntojen leviämistä.

– Kun tiedämme sen, että tartuntoja tulee merkittävästi myöhäisillan ja yön aikana ravintoloista, niin asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut siten, että heitä ei tahdo riittää enää myöhäiseen iltaan tai yöhön. Osa ravintoloista on vastaavasti supistanut aukioloaikojaan ilman viranomaisten suosituksia, Nieminen kertoo.

Avit sallivat yli 50 ihmisen tapahtumien jatkumisen

Aluehallintovirastot kertoivat puolestaan tiistaina, että yli 50 ihmisen yleisötilaisuudet saavat jatkua lokakuussa laajassa osassa Suomea. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole vielä kertonut päätöksestään.

Aluehallintovirastojen mukaan tilaisuuksia saa järjestää, kunhan tapahtumajärjestäjä varmistaa ihmisten välisen 1–2 metrin turvavälin. Osallistujia pitää muistuttaa myös hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota heille mahdollisuus käsien pesemiseen.