Tiktokin ympärillä myrskyää taas – Trump ei hyväksy kiinalaisomistuksen jatkumista

ByteDance ei kertonut, missä TikTok Globalin on määrä listautua pörssiin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Presidentti Donald Trump keikautti videosovellus Tiktokin ympärille rakennetut suunnitelmat nurin ilmoittamalla maanantaina, ettei hyväksy mitään sopimusta, jossa kiinalainen emoyhtiö ByteDance saa pitää yhtiön hallinnassaan. ByteDance kertoi aiemmin aikovansa listata uuden Tiktok Global -yhtiön pörssiin mutta aikovansa pitää 80 prosenttia sen osakkeista itsellään.

Yhdysvallat on uhannut kieltää Tiktokin lataamisen ja käytön, koska pitää sovellusta turvallisuusuhkana. Kiellon välttämiseksi ByteDance neuvotteli sopimuksen, jonka mukaan ohjelmistoyhtiö Oraclesta tulee Tiktokin teknologinen yhteistyökumppani ja Walmartista sen kaupallinen kumppani.

Sopimuksen yksityiskohdat jäivät kuitenkin hämäriksi ja tiedot uuden yhtiön omistussuhteista, sovelluksen tietojen tallentamisesta ja algoritmeista olivat ristiriitaisia. Trump sanoi Fox Newsille, että Oraclen ja Walmartin tulee saada yhtiö täysin hallintaansa.

– Jos saamme tietää, ettei heillä ole täyttä hallintaa, emme hyväksy sopimusta, Trump sanoi.

Oraclen versio sopimuksesta oli toinen kuin ByteDancen.

– Kun Tiktok Global perustetaan, Oracle/Walmart sijoittavat siihen ja osakkeet jaetaan omistajille. Amerikkalaisille tulee osake-enemmistö ja ByteDancelle ei jää omistusta Tiktok Globaliin, sanoi varatoimitusjohtaja Ken Glueck.

Trump on syyttänyt nuorison suosimaa videojakosovellusta tietojen keruusta Kiinalle.

Kommentoi