Yli 300 naista otettu kiinni Minskin mielenosoituksessa

Mielenosoitukset presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ovat jatkuneet mittavina elokuussa pidettyjen vaalien jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Mellakkapoliisi on lauantaina ottanut kiinni yli kolmesataa naista Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestetyissä mielenosoituksissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Vjasna. Järjestön julkaisemalla listalla on 328 nimeä.

Mielenosoitukset presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ovat jatkuneet joka viikonloppu elokuussa pidettyjen vaalien jälkeen.

Poliisin kiinni ottamien mielenosoittajien joukossa on silminnäkijöiden mukaan Nina Bahinskaja, 73-vuotias aktivisti, josta on tullut yksi kansanliikkeen symboleista.

Mielenosoituksia seuraava vapaa toimittaja Hanna Liubakova kertoo Twitterissä , että mielenosoittajat yrittivät paikoin estää turvallisuusjoukkoja viemästä marssin osanottajia mukanaan. Toisen tapahtuma seuranneen toimittajan Franak Viacorkan mukaan poliisin toiminta olisi ollut kovaotteisempaa kuin aiemmin. Viime lauantaina pidetyssä naisten mielenosoituksessa kiinni otettiin joitakin kymmeniä marssijoita.

Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja tuomitsi Liettuasta käsin poliisin toiminnan mielivallaksi ja sanoi mielenosoittajien protestoineen laillisesti ja rauhanomaisesti.

Tsihanouskajan on määrä tavata EU:n ulkoministereitä ja unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell maanantaina Brysselissä. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova tuomitsi tapaamisen "flirttailuna Valko-Venäjän opposition edustajaksi itsensä nimittäneen henkilön kanssa".

"Järjestelmällistä kidutusta"

Valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön edustaja syytti maan viranomaisia kiinniotettujen mielenosoittajien järjestelmällisestä kidutuksesta.

– Kyse ei ole parista kolmesta yksittäisestä poliisista vaan sitä tapahtuu kaikkialla, ei vain (pääkaupungissa) Minskissä vaan maan kaikissa osissa, ihmisoikeusjärjestö Vjasnan varapuheenjohtaja Valjantsin Stefanovitsh sanoi ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle.

Valko-Venäjällä on järjestetty suuria mielenosoituksia elokuussa pidettyjen vaalien jälkeen, kun Lukashenka julistettiin vaalien voittajaksi. Protestien yhteydessä on otettu kiinni tuhansia ihmisiä. Yksistään viime viikonloppuna sadat ihmiset joutuivat kiinniotetuiksi.

"Poliisi voi tehdä mitä vain"

Stefanovitsh kertoo, että Vjasna on koonnut todistuksia yli 500 ihmiseltä, jotka turvallisuuskoneisto on ottanut kiinni.

Poliisin, erikoisjoukko Omonin ja sotilaspoliisin hoteisiin otetut ovat kertoneet, miten heitä on kidutettu etälamauttimilla ja miten suuria ihmisjoukkoja on sullottu pieniin selleihin ilman ruokaa ja juomaa. Ihmisiä on peloteltu raiskauksilla, ja useita on pidetty polvillaan alastomina asfaltilla tuntien ajan, Stefanovitsh kuvailee.

Ainakin yksi nainen ja yksi mies ovat kertoneet asianajajan välityksellä, että heidät on raiskattu kumipampulla.

Vjasna on perustettu vuonna 1996. Sen keskuspaikka on Minskissä, mutta aluetoimistoja on myös useilla muilla paikkakunnilla Valko-Venäjällä.

Satunnainen ohikulkijakin kelpaa uhriksi

Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kerännyt tietoja kidutuksesta. Järjestön mukaan kidutetuksi ovat joutuneet muutkin kuin mielenosoitusten osanottajat. Jo se, että henkilö on ollut ulkona iltakuuden jälkeen, on riittänyt poliisille perusteeksi epäillä tätä opposition kannattajaksi, kertoo 30-vuotias it-alalla työskentelevä Ales.

Kommentoi