Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Trump odottaa jokaisen amerikkalaisen saavan koronarokotuksen huhtikuuhun mennessä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut 87-vuotiaana. Korkein oikeus kertoo asiasta Twitterissä.

Uutistoimistojen mukaan tuomioistuin kertoo tiedotteessa Ginsburgin kuolleen haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Ginsburg kuoli kotonaan Washingtonissa perheensä ympäröimänä. Uutistoimiston mukaan hän oli toiminut tehtävässään 27 vuoden ajan.

Iäkkään liberaalituomarin terveydentilaa on Donald Trumpin presidenttikaudella seurattu herkeämättä. Ginsburg oli sairastanut syövän useaan otteeseen.

Uudet matkustussäännöt astuivat voimaan - Suomeen voi nyt matkustaa kymmenestä Schengen-maasta rajoituksetta

Perjantain ja lauantain välisen puolenyön hetkellä voimaan astuivat uudet matkustussäännöt, joiden myötä sisärajaliikenteen valvonnasta luovutaan muun muassa Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla.

Uusien sääntöjen mukaan rajavalvonnasta voidaan luopua, jos lähtömaassa ei ole todettu yli 25:tä uutta koronavirustartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden edellisten kahden viikon aikana. Maalistat tarkastetaan viikoittain.

Rajanylitysten rajoitukset koskevat yhä useita maita. Suomeen voi nyt matkustaa kymmenestä Schengen-alueen maasta ilman maahantulorajoituksia.

Sisärajaliikenteen valvonta loppui Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla

Puolenyön hetkellä perjantain ja lauantain välisenä yönä hallituksen määräämät uudet matkustussäännöt astuivat voimaan. Seurauksena sisärajavalvonta on loppunut Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan voi nyt ylittää kaikkialta ilman, että ylittäjiin kohdistetaan rajatarkastuksia.

Muualta maasta Lapin rajavartiostoa tukemaan saapunut rajavartiolaitoksen henkilöstö palaa omiin vartiostoihinsa. Myös Lapin rajavartioston henkilöstö palaa tavallisiin toimipaikkoihinsa ja tehtäviinsä.

Sitkeästi elävät aivomyytit saavat tutkijoilta kritiikkiä

Aivoihin ja oppimiseen liittyvät myytit elävät sitkeästi. Aivotutkijoiden mukaan harhaanjohtavia tai virheellisiä ovat esimerkiksi uskomukset dominoivasta aivopuoliskosta tai siitä, että käyttäisimme vain kymmentä prosenttia aivokapasiteetistamme. Aivokuvaukset ovat osoittaneet, että aivot toimivat kokonaisvaltaisesti.

Myös käsitys kullekin yksilölle parhaiten sopivasta oppimistyylistä saa tutkijoilta kritiikkiä osakseen, koska oppimistyylin räätälöimisen ei ole todettu parantavan oppimistuloksia.

Presidentti Trump odottaa jokaisen amerikkalaisen saavan koronarokotuksen huhtikuuhun mennessä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina odottavansa jokaisen amerikkalaisen saavan koronavirusrokotteen ensi huhtikuuhun mennessä. Trump uskoo, että ensimmäiset rokotukset annetaan jo myöhemmin tänä vuonna, kun rokote on hyväksytty.

Trumpin mukaan kolmessa eri rokoteprojektissa on tapahtunut "historiallista edistystä" kokeiden loppuvaiheessa ja vähintään 100 miljoonaa rokoteannosta voitaisiin valmistaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Muun muassa maan johtava lääketieteen asiantuntija on kyseenalaistanut presidentin poikkeuksellisen optimistiset arviot. (Lähde: AFP)

Atlantilla on muodostunut niin paljon hirmumyrskyjä, että aakkoset pääsivät loppumaan kesken

Meteorologit ovat joutuneet ottamaan käyttöönsä kreikkalaiset aakkoset Atlantin valtamerellä riehuvia hirmumyrskyjä nimetessään. Kreikkalaisiin aakkosiin on jouduttu turvautumaan tätä ennen vain kerran.

Tämän vuoden hurrikaanikausi on ollut niin vilkas, että tavallisesti käytössä olevien nimien kirjo ehtyi perjantaina muodostuneen Wilfrediksi nimetyn trooppisen myrskyn myötä. Nimilistan on määritellyt ennalta YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO.

Wilfredin jälkeen Atlantilla ovat muodostuneet nyt myös Alfa- ja Beta-myrskyt, joista jälkimmäisen uskotaan yltyvän hurrikaaniksi viikonlopun aikana, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC. (Lähde: AFP)

Bayern München löylytti Schalken 8-0 Bundesliigan avauksessa - Gnabrylle hattutemppu

Saksassa jalkapallon pääsarjaa Bundesliigaa viime vuodet hallinnut Bayern München aloitti uuden kauden murskaavalla voitolla, kun vastustaja Schalke kaatui perjantai-iltana luvuin 8–0.

Serge Gnabry avasi joukkueensa maalitilin jo pelin neljännellä minuutilla. Ensimmäisen puoliajan jälkeen Bayern oli jo kolmen maalin johdossa. Gnabry jatkoi maalien nakuttelua toisella puoliajalla ja ylsi lopulta kolmella maalilla hattutemppuun.

Bayern München keräsi maalisaaliinsa tyhjien katsomoiden edessä. Seura oli toivonut voivansa ottaa kotistadionilleen 7 500 katsojaa kauden alkua seuramaan, mutta Münchenin pormestari torppasi torstaina suunnitelmat kohoavien koronavirustartuntamäärien vuoksi. (Lähde: AFP)