Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Uusi arvio: Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköiden sulaminen voi nostaa merenpintaa lähes 40 senttiä

Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköiden sulaminen voi nostaa merenpintaa nykyisestä lähes 40 senttiä, todetaan kansainvälisen tutkijaryhmän tuoreessa arviossa. Nousu tulisi sen päälle mitä maapallon ilmaston lämpeneminen esiteollisen ajan jälkeen on jo tähän mennessä aiheuttanut.

Tutkijoiden mukaan muutos toteutuu vuoteen 2100 mennessä siinä tapauksessa, että kasvihuonekaasujen päästöt jatkuvat korkeina. Tulokset ovat linjassa hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) viimevuotisen raportin kanssa.

Mannerjäätiköistä sulava vesi aiheuttaa noin kolmanneksen maailman merenpinnan kokonaisnoususta.

Uusi arvio on tulosta Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan vetämästä projektista, jossa oli mukana yli 60 tutkijaa lähes 40 tutkimusorganisaatiosta. Suomesta projektiin osallistuivat Arktinen keskus ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Tulokset julkistettiin Cryosphere -lehdessä.

Etelämantereen muutosten arviointi vaikeaa

Tutkimusprojektia johtaneen jäätutkija Sophie Nowickin mukaan jäätiköiden vaikutus on yksi merkittävimmistä epävarmuustekijöistä sen suhteen, kuinka merenpinta nousee tulevaisuudessa.

Grönlannin mannerjäätikön sulamisen osalta tutkimusryhmä tutki kahta skenaariota, joista toisessa hiilidioksidipäästöt kasvavat nopeasti ja toisessa päästöjen taso on alhaisempi.

Ensimmäisessä tapauksessa merenpinta nousisi tämän vuosisadan loppuun mennessä yhdeksän senttimetriä, jälkimmäisessä kolme.

Etelämantereen osalta jään supistumista on tutkijoiden mukaan vaikeampi ennustaa. Lännessä lämpimät merivirrat kuluttavat suuria jäähyllyjä pohjasta käsin, kun taas itäpuolen jäätikön massa voi kasvaa lumisateiden lisääntymisen myötä.

Muutosten mahdollinen vaihteluväli on siksi suuri. Ilmastoskenaarioista ja käytetyistä ilmastomalleista riippuen jäätikön muutokset voivat ääripäissä joko laskea merenpintaa liki kahdeksan senttimetriä tai nostaa sitä 30 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä,