Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikkaat maat varaavat koronarokotteet köyhien nenän edestä, varoittaa kansalaisjärjestö

Vain murto-osan maailman ihmisistä käsittävät rikkaat maat ovat jo varanneet yli puolet mahdollisista koronavirusta vastaan kehitetyistä rokotteista, kerrotaan kansalaisjärjestö Oxfamin raportissa.

Raportin mukaan yli puolet rokotteista on menossa maihin, joissa asuu vain noin 13 prosenttia maailman väestöstä.

– Mahdollisesti henkesi pelastavan rokotteen saannin ei tulisi riippua siitä, missä asut tai kuinka paljon rahaa sinulla on. Covid-19 on kaikkialla kaiken aikaa, sanoo järjestön edustaja Robert Silverman.

Vaikka EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoittelikin keskiviikkoa rikkaiden maiden "rokotenationalismista", joka vaarantaa ihmishenkiä, kuuluu myös EU rokotteita hamunneiden joukkoon.

Muita rokotemarkkinoilla aktiivisesti häärineitä ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Australia, Japani ja Sveitsi.

Viimeiseen kliiniseen testivaiheeseen on tähän mennessä edennyt viisi rokotetta. Niitä valmistavat yhtiöt kykenisivät toimittamaan noin 5,9 miljardia rokoteannosta, mikä riittäisi kolmen miljardin ihmisen rokottamiseen.

Trump: Rokottamaan jo ensi kuussa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehuskeli keskiviikkona, että rokotukset voitaisiin maassa aloittaa jo ensi kuussa.

– Olemme muutamien viikkojen päässä rokotteesta. Siihen voi kulua kolmesta neljään viikkoa, Trump sanoi puhuessaan vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa.

Varsinkin demokraatit ovat varoittaneet, että Trump painostaa valtiollisia elimiä ja tutkijoita hyväksymään puolivalmiin rokotteen saadakseen nostetta vaalikampanjaansa.

Von der Leyen ei omassa puheessaan ottanut kantaa aikatauluihin, mutta sanoi Euroopan kannattavan kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johdolla tapahtuvaa rokotejakelua.

– Kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa, asuimmepa missä tahansa. Rokotenationalismi vaarantaa kaikkien elämän, kun taas yhteistyö pelastaa henkiä, von der Leyen valisti.