"Huoli partiokaverista oli suuri", kertoi Porvoon teollisuusalueella ensimmäisenä pakoon päässyt poliisi oikeudessa – murhan yrityksistä syytetyt ruotsalaisveljekset kuuntelivat välinpitämättömän oloisina

Poliiseja ampuneiden ruotsalaisveljesten oikeudenkäynnissä on tänään kuultu poliiseja, jotka olivat työvuorossa Porvoossa, kun tapahtumat alkoivat. Poliiseihin kohdistunut väkivalta alkoi varhain sunnuntaiaamulla viime elokuussa Porvoon Koneistajantiellä sijaitsevalla teollisuusalueella.

Murhan yrityksistä syytetyt veljekset ovat läsnä Porvoon oikeustalolla, ja media seuraa käsittelyä etäyhteydellä Hyvinkäältä. Kuten aiemminkin, syytetyt ovat tänään istuneet levollisen ja välinpitämättömän oloisina paikallaan, kun sisään on marssitettu poliiseja kuultavaksi.

Kumpikaan ei ole juuri ottanut katsekontaktia kehenkään salissa olevaan. Nuorempi veljeksistä nojaa välillä tulkkiinsa päin kuullakseen tulkkausta ja haroo toistuvasti partaansa. Vanhempi veljeksistä venytteli kuulemisten aikana niskojaan ja ylävartaloaan.

Syytteissä on kyse tapahtumista, jotka alkoivat keksitystä murtoyrityksestä, jonka varjolla poliisipartio houkuteltiin Porvoon teollisuusalueelle 25. elokuuta. Ilmoittaja oli kertonut hätäkeskukseen, että hänellä on varas kiinni ja partio suhtautui tehtävään tällä vakavuudella.

Partiossa ollut ylikonstaapeli kertoi partion ajaneen ensin ohi ja pysähtyneen tummiin pukeutuneiden veljesten kohdalla kysymään, onko kyseessä oikea paikka. Poliisin mukaan ennen autosta poistumista partio vitsaili keskenään, että tuon kaksikon kanssa ei huvittaisi painia.

Tilanne muuttui ylikonstaapelin mukaan uhkaavaksi hyvin pian heidän poistuttua autosta. Hän sanoi ehtineensä miettiä sekunnin tai kaksi, kunnes valkeni, että siinä oli tosi kyseessä. Ylikonstaapelin partiokaveri oli otettu kiinni ja tätä pidettiin kilpenä. Samalla toinen veljeksistä osoitti tätä aseella.

Ylikonstaapeli kertoi nähneensä ainoana vaihtoehtona liikkua kauemmas. Ylikonstaapelin perääntyessä häntä kohti alettiin ampua, ja yksi laukauksista osui häntä käteen.

– Kuin olisi lekalla lyöty, ylikonstaapeli kuvaili tuntemusta.

Laukauksen osuttua käsi poliisin mukaan "tippui" alas. Hän sanoi tunteneensa mahdollisesti kipua, mutta joutuneensa keskittymään tilanteeseen.

– Ei sitä siinä enempää huomannut.

Jatkaessaan perääntymistä poliisimies kertoo kuulleensa viisi tai kuusi laukausta sieltä, missä hänen partiotoveriaan oli pidetty kiinni.

– Huoli partiokaverista oli suuri, kun ei nähnyt mitä siellä tapahtuu, ylikonstaapeli sanoi.

"Alkoi näyttää, että he oikeasti tappavat minut"

Myös veljesten kiinni pitämää vanhempaa konstaapelia kuultiin tänään. Hän kertoi, että heti autosta ulos astuttuaan häntä osoitettiin aseella. Tilanne tuli niin yllättäen, ettei hän ehtinyt kuin nostaa kädet ylös.

Asetta pidettiin poliisin mukaan hänen takaraivossaan ja ohimollaan ja uhkaajan sormi oli koko ajan liipaisimella. Jossain vaiheessa poliisimiehen pään kohdalla ammuttiin. Hän sanoi tunteneensa paineaallon päänsä sivussa ja kyyristyneensä alas. Poliisin mukaan hän ei ajatellut muuta kuin sitä, miten pääsisi tilanteesta pois.

– Kuolemanpelko oli koko ajan siinä läsnä.

Ampumisen jälkeen veljekset veivät kiinni pidetyltä poliisilta tämän virka-aseen ja yrittivät saada tätä antamaan lisää aseita poliisiautosta. Kiinnipitäneen miehen keskittyminen herpaantui, ja poliisi uskalsi lähteä juoksemaan. Poliisia ammuttiin selkään ja kylkeen, mutta hän onnistui pääsemään karkuun.

– Olihan se valtava kipu. En tiedä, miten sen pystyy kuvailemaan, kun adrenaliini poistaa tietyn kivun, poliisimies vastasi, kun häneltä kysyttiin kivusta.

Vanhempi konstaapeli toi oikeudenkäyntiin luotiliivin, johon luodit pysähtyivät. Hänen esitellessä liiviä ja laukausten osumakohtia, aiemmin omissa ajatuksissaan olleet veljekset kääntyivät katsomaan.

Vanhempi konstaapeli kertoi juosseensa yhteensä noin puoli kilometriä ennen kun uskalsi hidastaa. Hän sanoi ilmoittaneensa radioon päässeensä karkuun ja alkaneensa partiotoverin kanssa pohtia turvallista tapaamispaikkaa ja kohtaa, johon apuvoimien olisi turvallista tulla.

Useita laukauksia pakomatkalla

Koneistajantieltä veljekset lähtivät pakoon kohti Tamperetta, mistä poliisi paikansi heidät sunnuntai-iltana. Ensimmäisen kerran heitä yritettiin pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen.

Miehet ampuivat taas poliisia kohti ja pääsivät jatkamaan pakoa. Seuraavan kerran heidät tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta syytetyt onnistuivat kiertämään sen. Poliisipartio yritti vielä pysäyttää veljesten auton törmäämällä sen takaosaan. Tällöin veljekset ampuivat syyttäjän mukaan taas poliiseja kohti.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Veljeksiä syytetään 13:sta murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä vaatii heille 13 vuoden vankeusrangaistusta, joka määrättäisiin yhdistelmärangaistuksena eli vankeutena ja sitä seuraavana vuoden mittaisena valvonta-aikana.

Miehet kiistävät syytteet murhan yrityksistä, mutta myöntävät muita syytekohtia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut