Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalot käristävät USA:n länsirannikkoa, ainakin kahdeksan ihmistä kuollut

Maastopalot jatkoivat yhä torstaina riehumistaan Yhdysvaltojen länsirannikolla. Ainakin kahdeksan ihmisen oli vahvistettu kuolleen paloissa rannikon kolmessa osavaltiossa Kaliforniassa, Oregonissa ja Washingtonissa. Kuolonuhrien määrän uskottiin vielä kasvavan, sillä monille alueille ei ole ollut mahdollista päästä palojen vuoksi.

Oregonin kuvernöörin Kate Brownin mukaan viisi kaupunkia oli tuhoutunut merkittäviltä osin ja ihmisiä evakuoitiin liekkien tieltä. Hänen mukaansa palojen aiheuttamat vahingot sekä ihmisille että omaisuudelle saattavat olla suurimmat osavaltion historiassa. Osavaltiossa paloi torstaina maastoa yli 30 eri paikassa.

– Monessa naapurustossa yksikään rakennus ei ole selvinnyt. Kymmeniä koteja (on tuhoutunut), ja jäljellä ei ole mitään muuta kuin savupiippujen rankoja, Talentin kaupungissa asunut Sandra Spelliscy kuvaili näkymiä kotikaupungistaan uutistoimisto AFP:lle.

Kalifornian palot mittaushistorian suurimmat

Kalifornian maastopalot ovat olleet mittaushistorian suurimmat. Yhteensä palot ovat levinneet jo yli 800 000 hehtaarin kokoiselle alueelle.

Kaliforniassa ja Washingtonissa palojen sammutusta ovat vaikeuttaneet viikonlopusta lähtien poikkeuksellinen helleaalto ja kovat, kuivat tuulet. Esimerkiksi Los Angelesin piirikunnassa rikottiin viikonloppuna lämpöennätys, kun lämpötila nousi 49 asteeseen.

Pelkästään Kaliforniassa 28:aa eri paloa yrittää hillitä yli 14 000 sammuttajaa.

Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee ja Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom syyttävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia tämän vuoden poikkeuksellisen tuhoisista maastopaloista.

– Minun kärsivällisyyteni ei riitä ilmastonmuutoksen kieltäjiä kohtaan. Tuo näkökanta on täysin ristiriidassa todellisuuden kanssa, Newsom sanoi.