Uusiutuva energia on avain ilmastoystävälliseen toipumiseen koronalamasta, asiantuntijaraportti toteaa

STT

Suomen talous voi toipua koronakriisistä tehokkaasti ja ilmastoystävällisesti etenkin panostamalla uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuden lisäämiseen. Asiantuntijoista koostuvan Suomen ilmastopaneelin raportissa todetaan, että energiasektorilla tehtävät toimet kasvattaisivat työllisyyttä ja bruttokansantuotetta sekä vähentäisivät päästöjä.

Paneelin mukaan myös eniten päästövähennyksiä saadaan uusiutuvan energian hankkeista, joissa lämpökaivoista saatu lämpö korvaa kivihiilellä ja turpeella tuotettua kaukolämpöä.

Ilmastopaneeli loi viisi erilaista vihreän elvytyksen ratkaisua, joilla ilmastotoimia voitaisiin yhdistää koronataantuman talouselvytykseen. Uusiutuvan energian eli aurinkovoima-, tuulivoima- ja syvämaalämpöhankkeiden lisäksi tarkastelussa olivat esimerkiksi rakennusten öljylämmityksen vaihtaminen, sähköautojen latauspisteiden rakentaminen ja raitiotieinvestoinnit.

Kaikilla näillä ratkaisuilla on ilmastopaneelin mukaan positiivinen vaikutus talouteen.

– Ehdottamamme elvytystoimet täyttävät finanssipoliittisen elvytyksen keskeiset kriteerit erityisesti toimien nopeuden ja työllisyysvaikutusten näkökulmasta. Paketit voitaisiin toteuttaa kahden tai kolmen vuoden kuluessa ja käynnistää jo tämän vuoden lopulla, paneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen sanoo tiedotteessa.

Raitiotiehankkeet työllistäisivät nopeasti

Elvytyspakettien vaikuttavuutta analysoitiin olettamalla, että kuhunkin ratkaisuun ohjataan 300 miljoonaa euroa julkisia varoja.

Paneelin mukaan suurimmat elvytysvaikutukset saavutetaan uusiutuvan energian hankkeilla ja raitiotieinvestoinneilla. Esimerkiksi uusiutuvan energian hankkeiden lasketaan kasvattavan bkt:ta 3,5 prosenttia ensi vuoden loppuun mennessä suhteessa koronan aiheuttamaan taantumaan.

Raitiotiehankkeiden uskotaan puolestaan virkistävän yksityisiä investointeja ja vaikuttavan positiivisimmin työllisyyteen. Raitiotiehankkeilla uskotaan etenkin alkuvaiheessa saavutettavan yli 13 000 työllistä, kun seuraavaksi eniten työllisyyttä synnyttäisivät uusiutuvan energian hankkeet, lähes 7 000 työllistä.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin