Hallitus pui pitkään matkustusrajoitusten muuttamista uusien huolestuttavien koronalukujen varjossa – neuvottelu päättynyt tältä illalta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehti koronavirustartuntojen lukumäärää pysäyttävänä ja huolestuttavana. THL raportoi keskiviikkona 93:sta koronavirustartunnasta. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Viivi Salminen / STT

Hallituksella on paljon pelissä, kun se koettaa ratkaista, voisiko Suomeen matkustaa useammasta maasta ilman pitkäaikaisia karanteeneja – samalla kuitenkin huolehtien siitä, ettei koronatilanne pääse pahenemaan.

Valtioneuvoston kanslia tiedotti Twitterissä illalla puoli yhdeltätoista, että kello viideltä alkanut neuvottelu rajaliikenteestä ja matkustamisesta on tältä illalta päättynyt. Mahdollisesta tiedotustilaisuudesta ilmoitetaan huomenna.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi STT:lle, että neuvottelupöydällä olevat asiakokonaisuudet ovat niin yksityiskohtaisia, että neuvottelut vievät aikaa.

Neuvottelujen alla hallitus sai huolestuttavaa tietoa koronatilanteesta, kun Suomessa raportoitiin tänään 93 uutta tartuntaa.

Hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle matkalla ollut pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi olevansa tuoreesta luvusta huolestunut.

– Tiedämme, että monissa kohdin esimerkiksi ravintoloissa on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet taudinkantajia. Kyllä tämä herättää myös minussa huolestuneisuutta, hän sanoi toimittajille.

Tilanteeseen pitää suhtautua hänen mukaansa vakavasti, jotta tauti ei leviä Suomessa. Hän sanoo, että esimerkiksi ravintoloiden osalta on tarvittaessa mahdollista kiristää toimenpiteitä.

Hallitus käy tänään läpi epidemiologista tilannekuvaa ja saa terveysviranomaisilta tuoreen arvion Suomen tautitilanteesta.

Haatainen: Erillisiä ratkaisuja matkustuskuplista ei voida tehdä

Hallitus pohtii, miten vastataan yrittäjien ja elinkeinoelämän vaatimuksiin nopeista päätöksistä, jotta esimerkiksi brittituristien joulumatkat Lappiin pystyttäisiin turvaamaan. Höllennykset olisivat mahdollisia, jos matkailun turvallisuus pystytään takaamaan.

Suomen epidemiatilanne on parempi kuin monissa muissa maissa. Sen takia Suomi edellyttää monien maiden osalta kahden viikon omaehtoista karanteenia maahan tultaessa, mikä ei lomamatkoilla ole usein realistista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pitänyt esillä asian kiireellisyyttä. Hänen mukaansa turvallisen matkailun rajaa pitäisi selvästi nostaa, jotta useammasta maasta voisi matkustaa Suomeen ilman omaehtoista karanteenia.

Erilaiset mallit matkustuskuplasta tai -käytävästä ovat olleet myös pohdinnassa. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi neuvotteluihin mennessään ymmärtäneensä, että kovin erillisiä ratkaisuja ei pystytä lainsäädäntötasolla tekemään. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että matkustuskupla koskisi joka paikkaan Suomessa ulottuvia ryhmämatkoja.

Testaamisen lisäämisestä haetaan myös ratkaisua matkustusrajoituksiin. Parhaillaan on meneillään lausuntokierros lakiehdotuksesta, jonka mukaan Suomeen tulevalla matkustajalla tulisi olla todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

– Tähän yhdistettäisiin myös Suomen päässä tapahtuvaa testausta, jolloin me pääsisimme aika hyviin prosentteihin siinä arviossa, että tauti ei pääsisi leviämään, Marin sanoi.

Lähtömaatestaukseen liittyy kuitenkin monia isoja linjauksia, jotka vaativat vielä pohtimista.

Marin komission ehdotuksesta: "Tämä oli vain yksi avaus"

EU-komissio ehdotti viime viikolla unionin jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä. Komissio katsoo, että koronapandemiasta johtuville rajoituksille pitäisi määrittää yhteiset arviointiperusteet ja raja-arvot.

Suomen kohdalla ehdotus merkitsisi toteutuessaan suositusten hölläämistä. Komissio ehdottaa, että matkustamista toisiin EU-maihin ei saisi rajoittaa, jos uusia tapauksia todetaan kahden viikon ajanjaksolla 100 000:ta henkilöä kohti enintään 50. Toinen edellytys on, että lähtömaassa tehdään viikoittain yli 250 koronatestiä 100 000:ta asukasta kohti.

Suomi on liikennevalomallissaan asettanut vihreän valon rajan enintään 8–10 tapaukseen 100 000:ta henkilöä kohti.

Komission mallissa vihreä valo annettaisiin alueille, joilla uusia koronatapauksia on 14 vuorokauden aikana 100 000:ta henkilöä kohti ilmoitettu alle 25.

Marin sanoi Säätytalolla toimittajille, että Suomen linja on tiukempi kuin muiden jäsenmaiden, mutta myös Suomen tautitilanne on parempi kuin muiden jäsenmaiden. Hän lisäsi, että haluaa ainakin itse, että Suomen tautitilanne pystyy jatkossakin maltillisella tasolla.

– Meidän pitää tehdä ratkaisuja myös tästä näkökulmasta. Tämä (komission ehdotus) oli yksi avaus. Me etsimme myös toista tapaa varmistaa terveysturvallinen matkustaminen erityisesti lisäämällä testaamista ja että negatiivisella testituloksella voisi tulla maahan, Marin sanoi.

Hallituksen sisällä on tiettävästi ristiriitaa siitä, pitäisikö matkustusrajoituksissa noudattaa eurooppalaista linjaa vai ei.

Testauskapasiteetin riittävyys voi tulla vastaan, jos matkailijoita testataan mittavasti. Marin ei mennyt vielä keskiviikkona tarkemmin siihen, miten testauskapasiteettia voidaan kasvattaa ja mistä siihen saadaan lisää resursseja.

– Tällä hetkellä testikapasiteettia haetaan erityisesti analyysipuolen kasvattamisesta ja Hus (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) on myös suunnittelemassa investointeja, joilla me saisimme testikapasiteettia nostettua, hän sanoi.

Kommentoi