Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:ssa yksi kahdeksasta kuolemasta yhteydessä ympäristöön, selviää tuoreesta raportista – erot idän ja lännen välillä merkittävät

Euroopan unionin alueella 13 prosenttia kuolemista on yhteydessä ympäristötekijöihin, selviää Kööpenhaminassa sijaitsevan Euroopan ympäristöviraston (EEA) tuoreesta raportista.

Terveydelle vaarallisia ympäristötekijöitä ovat muun muassa ilmansaasteet. Virasto huomauttaa, että koronaviruspandemia on karu esimerkki ympäristön, yhteiskuntajärjestelmien ja terveyden monimutkaisista yhteyksistä.

Raportissa todetaan eron olevan merkittävä itäisten ja läntisten EU-maiden välillä. Romaniassa yksi viidestä kuolemasta liittyy ympäristötekijöihin, kun Ruotsissa ja Tanskassa vastaava luku on yksi kymmenestä.

Tuoreimmat saatavilla olevat tiedot ovat vuodelta 2012. Tuolloin EU:ssa ja Britanniassa kuoli 630 000 ihmistä, joiden kuolemat pystyttiin yhdistämään ympäristötekijöihin.

Koko Euroopassa ympäristöön liittyviä kuolemantapauksia oli vähiten Islannissa ja Norjassa, virastosta kerrotaan . Eniten kuolemia oli Bosnia ja Hertsegovinassa.

Köyhemmät alttiimpia ympäristön aiheuttamille terveyshaitoille

Varhain tiistaina julkaistusta raportista selviää myös se, että köyhemmät ihmiset elävät lyhyemmän aikaa ja heillä on vähemmän terveitä elinvuosia.

– Köyhemmät ihmiset ovat suhteettomasti alttiimpia ilmansaasteille ja äärimmäisille sääolosuhteille, kuten lämpöaalloille ja äärimmäiselle kylmyydelle, raportissa sanotaan.

– Tämä linkittyy siihen, missä he asuvat, käyvät töissä ja koulussa.

Raportissa todetaan, että köyhemmät kaupunginosat ovat usein esimerkiksi lähempänä vilkkaita teitä.

Ympäristövaikutukset ovat usein yhteydessä syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä hengitystiesairauksiin. Virasto huomauttaakin, että näihin liittyviltä kuolemilta voitaisiin välttyä karsimalla terveyteen vaikuttavia ympäristöriskejä.