Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Taifuuni Haishen rymisteli Japaniin – liki kaksi miljoonaa asukasta sai evakuointimääräyksen

Voimakas taifuuni Haishen on iskenyt Japanin eteläosan Kyushun saarelle. Viranomaiset ovat kehottaneet alueen miljoonia asukkaita suojautumaan ja varoittivat, että myrsky voi aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä.

Haishen heikkeni hieman lauantaista lähestyessään Kyushua, mutta oli edelleen erittäin voimakas taifuuni.

– Luvassa on ennätysmäisen rankkoja sateita, jotka voivat saada suuretkin joet tulvimaan, varoitti Japanin ilmatieteen laitoksen ennustepäällikkö Yoshihisa Nakamoto.

Illansuussa paikallista aikaa Haishenin keskus oli noin sadan kilometrin päässä Makurazakin kaupungista. Puuskissa tuulen nopeus nousi 60 metriin sekunnissa. Näin voimakkaat tuulet voivat katkoa puisia sähkötolppia ja kääntää autoja katolleen.

Japanin hallitus piti hätäkokouksen ja pääministeri Shinzo Abe kehotti etenkin tulvavaarassa olevien alueiden asukkaita olemaan valppaina ja varautumaan hakeutumaan turvaan välittömästi, jos vedet alkavat nousta.

Väestönsuojia vältettävä koronan takia

Viranomaiset antoivat noin 1,8 miljoonalle asukkaalle määräyksen hakeutua turvaan ja antoivat suojautumisohjeita 5,6 miljoonalle, kertoi yleisradioyhtiö NHK . Evakuointimääräysten noudattaminen ei ole Japanissa pakollista, mutta viranomaiset kehottavat voimakkaasti ihmisiä noudattamaan niitä.

Koronavirus vaikeuttaa kuitenkin suojautumista ja viranomaiset kehottivat ihmisiä välttämään täyteen tupattuja väestösuojia, jos vain suinkin mahdollista. Monet hakeutuivat hotelleihin.

Useat alueella sijaitsevat tehtaat ovat keskeyttäneet toimintansa myrskyn takia ja satoja lentoja ja junavuoroja peruttiin. Aiemmin viikolla kadonneen Gulf Livestock 1 -karjalaivan miehistön etsinnät jouduttiin keskeyttämään. Kateissa oli vielä 40 miehistön jäsentä.

Myrskyn odotetaan liikkuvan kohti pohjoista ja Korean niemimaata maanantain puolella. Pohjois-Koreassa korjataan vielä aiemman taifuunin jälkiä. Maan johtaja Kim Jong Un esiintyi televisiossa viikonloppuna ja ilmoitti määränneensä 12 000 puolue-eliitin jäsentä raivaustöihin.