Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työtuomioistuin linjasi: Suomen Kotidatassa voidaan edelleen soveltaa kaupan alan työehtosopimusta, Pro on edelleen eri mieltä

Pitkän työriidan keskiössä olleessa Suomen Kotidatassa voidaan jatkossakin soveltaa kaupan alan työehtosopimusta, katsoo työtuomioistuin. Ratkaisusta tiedottanut Kaupan liitto on tulokseen tyytyväinen ja sanoo pitävänsä Ammattiliitto Pron painostusta ja lakkoilua vakavana työrauhan rikkomisena ja häiriköintinä.

– On erittäin huolestuttavaa, että pk-yritystä voidaan moukaroida tällä tavalla, kun se toimii lain mukaan pyrkien selvittämään asiat. Suomen työrauhajärjestelmän ongelmat osoittautuivat karulla tavalla todeksi. Taustalla on ollut Pron tahto väkisin laajentaa ICT-alan työehtosopimus Kaupan alan yritykseen, sanoi Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

Myös Palvelualojen työantajat Palta piti ratkaisua odotettuna.

– Olemme tyytyväisiä, että asiaan saatiin selkeä ratkaisu työtuomioistuimesta. Ammattiliitto Pron viime viikkojen työtaistelut tukitoimineen ovat tuottaneet haittaa valitettavasti myös Paltan jäsenyrityksille, jotka eivät työriidassa olleet osallisina. Toivomme, että Pro nyt kunnioittaa työtuomioistuimen tekemää ratkaisua ja työrauha saadaan palautettua yrityksiin, sanoi toimialapäällikkö Anu Sajavaara Paltasta tiedotteessa.

Pro pitää työtä edelleen ICT-alalle kuuluvana

Pro on vääntänyt pitkään kättä Kotidatan työehdoista ja vaatinut, että yhtiön toimihenkilöihin pitäisi soveltaa ICT-alan työehtoja. Työriidassa järjestettiin viime viikolla lakko Kotidatassa sekä tukilakko, joka laajeni Kotidatan palveluita käyttäviin Elisaan ja Teliaan .

Kotidata tekee yhteistyötä muun muassa operaattoreiden kanssa sekä myy kuluttajille suunnattuja laitteita, ohjelmistoja ja niihin liittyviä asennus- ja tukipalveluja.

Pron ICT-alan sopimusvastaava Mika Mäkelä sanoi STT:lle, ettei Prossa ole vielä ehditty perehtyä ratkaisuun eikä jatkotoimista siten ole vielä päätetty.

– Meidän kantamme on edelleen se, että operaattorien alihankintatoiminnan ei tulisi kuulua kaupan alan sopimukseen. Päätöstä emme ole ehtineet vielä tarkemmin arvioimaan, Mäkelä sanoi.

– Tutkimme vaihtoehtoja, joita tämän asian ratkaisemiseksi on, Mäkelä sanoi.

Keväästä lähtien käynnissä olleessa työriidassa on nähty ulosmarssi, työnseisauksia ja tukilakkoja.

________

Korjattu klo 17.39: Työtuomioistuin linjaa, että Kotidata ei toimi operaattoreiden alihankkijana tai heidän toimintansa jatkeena, mutta tekee niiden kanssa yhteistyötä.