Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää parannusta matkailijan kuluttajansuojaan, kun matkapaketti peruuntuu koronavirusepidemian vuoksi

Hallitus esittää, että matkustaja voisi saada matkapaketin peruuntuessa valtiolta korvausta matkanjärjestäjälle maksamistaan maksuista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessa. Korvausta voisi saada myös rahapalautuksen sijaan vastaanotetusta matkakupongista.

Normaalisti matkanjärjestäjä on velvollinen palauttamaan maksut tai matkakupongin arvon.

TEMin mukaan väliaikaista lakia sovellettaisiin tilanteisiin, joissa matkanjärjestäjä on asetettu konkurssiin ja matkapaketin peruutus johtuu koronavirusepidemiasta.

Suomalaisten matkailu lopahti keväällä, eläkeläisiä palasi Espanjasta

Suomalaiset matkailivat tammi-helmikuussa aiempien vuosien tapaan, mutta keväällä koronavirustilanne pysäytti matkailun. Tämä selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista, joiden mukaan tilanne muuttui dramaattisesti maaliskuun aikana. Tuolloin matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille kehotettiin välttämään koronavirusepidemian vuoksi.

– Maaliskuun lopulla Uudenmaan rajat suljettiin runsaaksi kahdeksi viikoksi. Tähän jaksoon osui myös pääsiäinen, joka on normaalisti vilkasta vapaa-ajanmatkailun aikaa. Kotimaan mökki- ja vierailumatkoja tehtiin maalis-huhtikuussa vain noin puolet tavanomaisesta. Matkailu ulkomaille sekä kotimaan hotelleihin ja vuokramökeille hiipui maaliskuussa ja pysähtyi huhtikuussa lähes kokonaan, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Tilastokeskuksen kyselystä ilmenee, että suomalaisilta peruuntui tai siirtyi huhti-syyskuun ajalta 1,4 miljoonaa sellaista ulkomaanmatkaa ja 0,8 miljoonaa maksullisen majoituksen kotimaanmatkaa, joihin oli tehty varauksia ennen maaliskuussa asetettuja pandemiarajoituksia. Näistä matkoista vain viidennes sijoittui heinä-syyskuulle.

– Joka neljännellä vastaajalla oli tällaisia ulkomaanmatkavarauksia, ja heidän arvionsa mukaan lähes kaikki niistä joko peruuntuvat tai siirtyvät myöhemmälle ajankohdalle koronavirustilanteen vuoksi. Vastaavasti kotimaanmatkavarauksia maksullisessa majoituksessa oli noin joka kuudennella vastaajalla ja näistä matkoista noin 90 prosenttia arvioitiin peruuntuvan tai siirtyvän, Tilastokeskus jatkaa.

Takaisin Espanjasta

Tammi-huhtikuussa 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 6,9 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Viime vuonna vastaava määrä oli 11,8 miljoonaa.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin tammi-huhtikuussa 4,4 miljoonaa, joista 3,3 oli ilmaismajoituksessa.

– Koronavirustilanteesta johtuvat matkustusrajoitukset vähensivät vapaa-ajanmatkailua myös kotimaassa, sillä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin tammi-huhtikuussa noin 40 prosenttia edellisvuotta vähemmän, Tilastokeskus kertoo.

– Ulkomaan vapaa-ajanmatkailu sen sijaan mullistui täysin. Koululaisten talviloma-aikaan ulkomaanmatkat varanneet matkailivat vielä kuten ennen, mutta pääsiäisen ajalle varatut ulkomaanmatkat peruuntuivat.

Ulkomaille tehtiin vuoden 2020 tammi-huhtikuussa 1,4 miljoonaa vapaa-ajan matkaa, kun vuotta aiemmin niitä oli 2,4 miljoonaa. Tilastoissa matkat näkyvät niiden päättymiskuukauden mukaan. Kun matkailu kaikkiin muihin maihin väheni huomattavasti edellisvuoteen verrattuna, näkyy Manner-Espanjan matkoissa huomattavaa nousua, jopa 74 prosenttia, edellisvuoteen verrattuna.

– Helmi-maaliskuussa Manner-Espanjasta palanneista henkilöistä noin puolet oli iältään 65–84-vuotiaita. Tämä viittaa siihen, että Espanjassa talvea viettävien eläkeikäisten oli koronavirustilanteen vuoksi palattava Suomeen jo etuajassa, Tilastokeskus tulkitsee.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -kyselystä, jota varten kerättiin tiedot helmi-toukokuussa yhteensä 5 305:ltä iältään 15–84-vuotiaalta suomalaiselta verkossa tai puhelinhaastattelussa.