Alv-alennus ei paranna kuluttajien ostovoimaa, arvioivat tutkimuslaitokset

Veronalennuksen on toivottu laskevan hintoja ja parantavan kuluttajien ostovoimaa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Arvonlisäveron (alv) alennukset näkyvät hinnoissa heikommin kuin veron nostot, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta.

VATT kirjoittaa tiedotteessa, että väliaikaista alv-alennusta on ehdotettu keinoksi tukea koronaviruksen leviämisen aiheuttaman kriisin kurittamia aloja. Veronalennuksen on toivottu laskevan hintoja ja parantavan kuluttajien ostovoimaa. Tutkimuksen mukaan alv-alennus johtaa kuitenkin usein yritysten parempiin katteisiin alhaisempien hintojen sijaan.

VATT kertoo, että tutkimus on julkaistu arvostetussa Journals of Political Economy -tiedelehdessä. Siinä tarkasteltiin Suomessa vuosina 2007 ja 2012 toteutettuja alv-muutoksia kampaamo- ja parturialan palveluiden arvonlisäverotukseen.

60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan

Tiedotteessa kerrotaan, että ensin palvelut siirrettiin 14 prosenttiyksikköä matalammalle alv-kannalle, ja viiden vuoden päästä takaisin samalle tasolle.

Tutkimuksessa käy ilmi, että 60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan alv-alennuksen myötä. Sen sijaan alv:n palautuessa pääkannalle eli kun veroa nostettiin samat 14 prosenttiyksikköä, melkein kaikki yritykset korottivat hintojaan.

– Etenkin yritykset, joilla on matalat katteet, reagoivat alv-muutoksiin epäsymmetrisesti. He eivät muuta hinnoitteluaan, jos arvonlisäveroa alennetaan, mutta nostavat hintojaan paljon, jos veroa korotetaan, tutkimusprofessori Jarkko Harju VATT:sta toteaa tiedotteessa.

Kommentoi