Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alv-alennus ei paranna kuluttajien ostovoimaa, arvioivat tutkimuslaitokset

Arvonlisäveron (alv) alennukset näkyvät hinnoissa heikommin kuin veron nostot, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta.

VATT kirjoittaa tiedotteessa, että väliaikaista alv-alennusta on ehdotettu keinoksi tukea koronaviruksen leviämisen aiheuttaman kriisin kurittamia aloja. Veronalennuksen on toivottu laskevan hintoja ja parantavan kuluttajien ostovoimaa. Tutkimuksen mukaan alv-alennus johtaa kuitenkin usein yritysten parempiin katteisiin alhaisempien hintojen sijaan.

VATT kertoo, että tutkimus on julkaistu arvostetussa Journals of Political Economy -tiedelehdessä. Siinä tarkasteltiin Suomessa vuosina 2007 ja 2012 toteutettuja alv-muutoksia kampaamo- ja parturialan palveluiden arvonlisäverotukseen.

60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan

Tiedotteessa kerrotaan, että ensin palvelut siirrettiin 14 prosenttiyksikköä matalammalle alv-kannalle, ja viiden vuoden päästä takaisin samalle tasolle.

Tutkimuksessa käy ilmi, että 60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan alv-alennuksen myötä. Sen sijaan alv:n palautuessa pääkannalle eli kun veroa nostettiin samat 14 prosenttiyksikköä, melkein kaikki yritykset korottivat hintojaan.

– Etenkin yritykset, joilla on matalat katteet, reagoivat alv-muutoksiin epäsymmetrisesti. He eivät muuta hinnoitteluaan, jos arvonlisäveroa alennetaan, mutta nostavat hintojaan paljon, jos veroa korotetaan, tutkimusprofessori Jarkko Harju VATT:sta toteaa tiedotteessa.