Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikaaosta ennakoivat demokraatit ajoivat läpi postilaitoksen miljardituen edustajainhuoneessa – paketti tuskin etenee senaatissa

Yhdysvalloissa maan postilaitoksen USPS:n toimintavarmuuteen ja marraskuisten vaalien postiäänestyksen sujumiseen liittyvä kiista nytkähti pykälän eteenpäin, kun edustajainhuone hyväksyi postille kaavaillun 25 miljardin dollarin tukipaketin.

Samalla kumottiin resurssipulasta kärsivän postilaitoksen sisällä tehdyt muutokset, joiden myötä postipalvelut ovat hidastuneet eri puolilla maata. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Edustajainhuone äänesti asiasta lauantai-iltana paikallista aikaa. Puhemies, demokraattien Nancy Pelosi oli kutsunut postijupakan vuoksi edustajat ennenaikaisesti kokoon kesätauolta.

Tulos oli odotettu, sillä postilaitoksen tukemista ajaneilla demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö. Demokraattien rinnalla äänesti parisenkymmentä republikaania.

Postilaitoksen tukipaketin odotetaan kaatuvan republikaanienemmistöisessä senaatissa. Vaikka näin ei kävisi, postin lisärahoitusta vastustava presidentti Donald Trump on uhannut käyttää veto-oikeuttaan.

Ehtivätkö kaikki äänet laskentaan?

Postilaitoksen toiminnan varmuus ja postin kulkuun kuluva aika ovat Yhdysvalloissa erityisen kuuma kysymys, sillä marraskuun presidentinvaaleissa ennakoidaan poikkeuksellisen suurta postiäänten määrää.

Tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi koronavirus ja siihen liittyvät rajoitukset. Heinäkuussa postilaitos lähetti lähes kaikille osavaltioille varoituksen, jossa se kertoi odotettavissa olevan postiäänten vyöryn uhkaavan vaalien ääntenlaskentaa. Postilaitos kertoi, että se ei voi taata kaikkien postiäänten ehtivän perille ääntenlaskuun.

Demokraatit ovat pyrkineet laajentamaan mahdollisuutta äänestää postitse. Presidentti Trump puolestaan väittää, että postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin. Aiempien vaalien perusteella presidentin väitteelle ei ole löytynyt tukea.

Demokraatit ovat epäilleet Trumpin panttaavan postilaitoksen rahoitusta tahallaan, jotta postiäänestys vaaleissa vaikeutuisi. Trump nimitti ennen kesää Yhdysvaltain postilaitoksen johtoon republikaaneja avokätisesti tukeneen Louis DeJoyn, jota on syytetty postin toimintaa entisestään hidastavien leikkausten tehtailusta.

DeJoy oli perjantaina paikallista aikaa senaatin kuultavana. Hän kiisti väitteet postinkulun tahallisesta hidastamisesta. DeJoy vakuutteli, ettei vaalipostia koskien ole tehty mitään muutoksia.

– Postilaitos on täysin kykeneväinen ja sitoutunut toimittamaan kansakunnan vaalipostin kokonaisuudessaan ja ajallaan, hän sanoi.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 7.59: DeJoy oli perjantaina senaatin kuultavana, ei edustajainhuoneen.