Uusi testausstrategia pyrkii purkamaan testiruuhkia – lieväoireisten on yhä mentävä testiin, mutta tulos pitäisi saada vuorokaudessa

Ministeri Krista Kiuru (sd.). HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Ruuhkat koronatesteissä ovat turhauttaneet ihmisiä ja vaikeuttaneet tartuntojen jäljitystyötä etenkin suurissa kaupungeissa. Nyt asiaan on kuitenkin tarkoitus saada helpotusta uuden koronatestausstrategian myötä, jota perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli keskiviikkona tiedotustilaisuudessa. Strategia lähtee siitä, että koronatestiin on päästävä vuorokaudessa ja tuloksen saamiseen saa mennä korkeintaan sama aika.

Testauskapasiteettia on tarkoitus nostaa syksyllä 20 000 testiin päivässä. Nykyinen laskennallinen kapasiteetti on yli 14 000 koronatestiä vuorokaudessa. Kapasiteetin nostoon voi mennä 6–8 viikkoa tai enemmänkin.

Kiuru ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, kuinka paljon rahaa laitetaan testauskapasiteetin nostamiseen.

– Tämä ei rahasta jää kiinni, tämä on tärkeä erottaa tässä keskustelussa. Valtioneuvosto on sitoutunut testaamiseen, ja nämä kulut korvataan. Minusta on tärkeää, että viesti on annettu vahvasti, että rahasta testaus ei ole kiinni, hän sanoi.

Lieväoireisilla lapsilla ei edelleenkään asiaa päiväkotiin

Haastetta ruuhkan purussa voi kuitenkin olla luvassa, sillä syksyn influenssakausi on vasta edessä – tavallisen kausiflunssan ja koronan oireita ei voi erottaa toisistaan ilman testiä.

Viranomaisohjeet lähtevät edelleen siitä, että myös lieväoireisten on pysyttävä kotona ja mentävä testiin. Ohje koskee myös lapsia, jotka ovat koulussa tai varhaiskasvatuksessa.

Kiurun mukaan lieväoireiset lapset eivät jatkossakaan saa mennä päivähoitoon tai kouluun.

– Lähtökohta on se, että oireellisten ihmisten ei pidä hakeutua edes varhaiskasvatukseen, silloin saattaa aiheuttaa myös muille oireita. Meillä ei ole mahdollisuutta erottaa koronaa muista taudeista. Taudin torjunnan näkökulmasta on tärkeää pitää tästä kiinni, Kiuru sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola kuitenkin sanoi, että vastuu asiasta on osin myös paikallisella tartuntatautiviranomaisella. Alueella, jossa koronavirusta esiintyy vain vähän, olisi hänen mukaansa mahdollista tehdä tapauskohtaista harkintaa.

Kiurun mukaan opetusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittävät pian asiaan liittyvää ohjeistusta.

Kiurun mukaan jossain vaiheessa voidaan joutua pohtimaan myös priorisointeja, ketkä testiin pääsevät, mutta tällaista ei ole vielä tehty.

Henkilöstöstä ja laitteista pulaa

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola luetteli keskeisiä haasteita ja syitä sille, miksi ruuhkat ovat päässeet syntymään. Syitä ovat muun muassa, että lieväoireiset ovat tulleet enenevässä määrin testeihin ja myös lapsia on tullut merkittävästi enemmän.

Ruuhkia on Pohjolan mukaan lisännyt lomakauden päättyminen, koulujen alkaminen ja se, että muiden samoja oireita aiheuttavien tautien määrä on lisääntynyt. Myöskään henkilöstöä ja laitteita ei ole ollut tarpeeksi.

Pohjolan mukaan näytteenottoon pääsyä on nyt sujuvoitettava ja mietittävä, miten näytteenottokeinojen monipuolisuutta pystytään parantamaan ottamalla käyttöön esimerkiksi walk in- ja drive in -testausta sekä liikkuvaa testausta.

Lisäksi Pohjolan mukaan tarvitaan investointeja ja henkilöstölisäyksiä. Testausanalyysia on tarvittaessa jaettava eri laboratorioiden välillä.

Myös yksityisen ja julkisen puolen yhteistyötä kasvatetaan.

"Saattaa olla järkevää miettiä kapasiteetin kohdentamista"

Koronatestiruuhkat ovat kurittaneet etenkin pääkaupunkiseutua. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiedotustilaisuudessa, että Husin koronatestikapasiteetti on tarkoitus nostaa 10 000 testiin vuorokaudessa, sanoo. Yksityisiltä palveluntuottajilta ostettava osuus tästä olisi 2 000.

Tällä hetkellä Hus tekee noin 4 000 koronatestiä vuorokaudessa, kertoi Mäkijärvi tiedotustilaisuudessa.

Näytteenotto- ja analyysikapasiteetin nosto pyritään toteuttamaan syksyn aikana.

– Saattaa olla, että tänä aikana on järkevää miettiä käytössä olevan kapasiteetin kohdentamista sellaisiin kansalais- ja potilasryhmiin, joissa siitä on eniten hyötyä pandemian estossa, Mäkijärvi sanoi.

Mäkijärven mukaan syksyn flunssakaudella oireisia saattaa olla suomalaisten terveysasemien lukujen mukaan olla jopa 60 000 päivässä.

– Testauskapasiteetti tulee aina olemaan jonkin verran rajallinen. Teemme kuitenkin kaikkemme, jotta sitä nostetaan maksimaalisesti, Mäkijärvi sanoi.

Hus laittaa 5,6 miljoonaa pika-analytiikkaan

Kesän aikana Hus on myös palkannut noin 200 näytteenottajaa lisää, ja tarkoitus on syksyn aikana palkata toiset 200, kertoi Mäkijärvi tiedotustilaisuudessa. Myös näytteenottopisteitä on lisätty ja lisätään.

Aiemmin keskiviikkona Husin talous- ja konsernijaosto päätti 5,6 miljoonan arvoisesta investoinnista koronavirustestauksen pika-analytiikkaan.​ Husin tiedotteen mukaan pika-analytiikka palvelee nopeaa potilashoitoa ja sitä tarvitaan suuren volyymin diagnostisten analysaattorien rinnalle täydentämään koronaviruksen testauskapasiteettia.

Pika-analysaattoreilla voidaan tutkia neljä näytettä kerrallaan, ja näytteiden ajoaika on noin 1,5 tuntia.

Hankittavia laitteistoja sijoitetaan sairaaloihin, joissa on tehohoitoa vaativia potilaita, ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Novodiag System -laitteistoja hankitaan 18 yksikköä, joista 10 sijoitetaan Helsinki-Vantaalle.

Husin hallitus pitää ylimääräisen kokouksen maanantaina 24. elokuuta, jossa käsitellään Mobidiagin Amplidiag Easy -laitekokonaisuuden hankintaa. Kymmenen laitteen kokonaisuudella testauskapasiteettia on mahdollista nostaa noin 3 000 tutkimuksella vuorokaudessa. Uuden laiteinvestoinnin arvo on noin 15,5 miljoonaa euroa.

Kommentoi