USA:n senaatin tiedustelukomitean raportti alleviivasi taas Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksiä

Yhdysvalloissa senaatin tiedustelukomitea julkaisi tiistaina toistaiseksi perinpohjaisimman raportin Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Liki tuhatsivuinen raportti tuo jälleen esille, että presidentti Donald Trumpin kampanja-avustajien ja Venäjän hallituksen edustajien välillä oli merkittävää yhteistyötä. Osalla venäläisistä oli niin ikään yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

Uutiskanava CNN :n mukaan raportti on perusteellisempi kuin erikoissyyttäjä Robert Muellerin vastaava viime vuonna, sillä toisin kuin Müellerin ryhmän, komitean työ ei rajoittunut pelkkiin kysymyksiin rikosoikeudellisesta vastuusta.

Raportissa muun muassa todetaan, että Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort työskenteli yhdessä venäläisen tiedustelu-upseerin Konstantin Kilimnikin kanssa. Komitean mukaan sen saamat tiedot viittaavat siihen, että Kilimnik saattoi myös olla kytköksissä Venäjän vaalihakkerointiin.

Raportti muistuttaa niin ikään, että Manafort ja Klimik levittivät yhdessä tietoa siitä, että hakkeroinnin takana olisi Ukraina, ei Venäjä. Raportin mukaan venäläiset toimijat jatkoivat tämän tiedon levittämistä ainakin kuluvan vuoden tammikuuhun saakka.

Raportti kuvaa myös venäläisten käyttäneen laajasti hyväksi Trumpin kampanjaorganisaation kokemattomuutta ja hyväuskoisuutta.

Kaksi erilaista loppupäätelmää

Raportin kokoamista johtivat senaatin tiedustelukomitean johdossa toiminut senaattori Richard Burr ja demokraattisenaattori Mark Warner. Vaikka raportin teossa olivat mukana molemmat puolueet, johtopäätökset siitä olivat luonnollisesti täysin erilaiset.

– Voimme todeta ilman epäilyksen häivää, että komitea ei löytänyt mitään todisteita siitä, että tuolloin ehdokkaana ollut Donald Trump tai hänen kampanjaväkensä tekivät yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa sotkeutuakseen vuoden 2016 vaaleihin, vakuutti tiedustelukomiteaa johtava Marco Rubio.

Rubio nousi komitean johtoon aikaisemmin tänä vuonna, kun Burr joutui siirtymään syrjään epäselvien osakekauppojensa vuoksi.

– Kehotan kaikkia amerikkalaisia tutustumaan tarkasti todisteisiin tästä venäläisten massiivisesta kampanjasta tuolloin ehdokkaana olleen Donald Trumpin puolesta ja vetämään omat johtopäätöksensä, Warner sanoi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut