Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa posti on pulassa presidentinvaalien postiäänten kanssa – perille ehtiminen uhattuna jopa 46 osavaltiossa

Yhdysvalloissa resurssipulassa kärvistelevä postilaitos sanoo odotettavissa olevan postiäänten vyöryn uhkaavan marraskuun presidentinvaalien ääntenlaskentaa. Postilaitos on varoittanut suurinta osaa osavaltioita siitä, että se ei voi taata kaikkien postiäänten ehtivän perille ääntenlaskuun, kertoo Washington Post . Lehden mukaan postin varoituskirjeen sai heinäkuussa 46 osavaltiota.

Kuudessa osavaltiossa ja pääkaupunkialueella Washingtonissa mahdollisten viivästysten kerrottiin koskevan vain pientä osaa äänestäjistä. Muita, muun muassa vaa'ankieliosavaltioita Michigania, Pennsylvaniaa ja Floridaa, postilaitos varoitti siitä, että niiden määräpäivät ja aikataulut eivät sovi yhteen postipalveluiden kanssa. Riskinä on, että lähellä määräpäivää lähetetyt äänet eivät ehdi ajoissa perille, jolloin ne hylätään.

Washington Postin mukaan jopa kymmenet miljoonat yhdysvaltalaiset saattavat äänestää marraskuussa postitse. Postiäänestyksen suosioon vaikuttavat muun muassa maan koronavirustilanne ja siihen liittyvät rajoitukset. Joissakin osavaltioissa postiäänten määrän odotetaan nousevan kymmenkertaiseksi aiempiin vaaleihin verrattuna.

Muutamat osavaltiot reagoivat postilaitoksen varoitukseen nopeasti ja ilmoittivat muuttavansa aikataulujaan.

Trump myönsi panttaavansa postin rahoitusta

Postiäänestys on jo pitkään ollut yksi kiistakapula vaaleissa, joissa istuva presidentti Donald Trump pyrkii toiselle kaudelle republikaanien ehdokkaana. Trumpin viesti on jo pitkään ollut, että postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin. Aiempien vaalien perusteella presidentin väitteelle ei ole löytynyt tukea.

Marraskuun vaaleja pidetään yhtenä syynä postilaitoksen resurssi- ja rahapulaan sekä presidentin haluttomuuteen vauhdittaa pattitilanteen ratkaisua. Useat kansainväliset mediat kertoivat perjantaina Trumpin myöntäneen, että hän vastustaa postilaitoksen lisärahoitusta, jotta postiäänten toimittaminen vaikeutuisi.

Demokraatit puolestaan pyrkivät laajentamaan mahdollisuutta äänestää postitse. Puolue on ehdottanut 3,6 miljardin dollarin tukea osavaltioille vaalien järjestämiseen ja 25 miljardin dollarin tukea postilaitokselle.

– He tarvitsevat rahaa, jotta posti toimisi ja pystyisi ottamaan kaikki nämä miljoonat ja miljoonat äänestysliput. Jos he eivät saa noita kahta (rahasummaa), se tarkoittaa, ettei yleistä postiäänestystä voi olla, koska siihen ei ole valmiuksia, Trump sanoi Fox Business -kanavan haastattelussa.

Postiäänestyksen sujumisen on arvioitu vaikuttavan erityisesti demokraattien kannattajien äänestysaktiivisuuteen ja puolueen tulevan ehdokkaan Joe Bidenin äänimäärään.

Esivaaleissa myöhästyi 65 000 ääntä

Trump nimitti hiljattain Yhdysvaltain postilaitoksen USPS:n johtoon republikaaneja avokätisesti tukeneen Louis DeJoyn, jota on syytetty postin toimintaa entisestään hidastavien leikkausten tehtailusta. DeJoy sanoi perjantaina, että postilaitoksen resurssit riittävät hyvin äänteen toimittamiseen sen omien standardien mukaisesti.

Postinkulun viiveet ovat vaikuttaneet tätä vuonna jo esivaaleihin, joiden aikana ainakin 65 000 äänestyslippua hylättiin myöhästymisen takia, kertoo National Public Radio -kanava. Sen mukaan muiden virheiden, esimerkiksi äänestäjän allekirjoituksen puutteen tai liian myöhäisen lähetyksen, vuoksi maan eri vaaleissa hylätään vuosittain satoja tuhansia ääniä.

Lähteinä myös Guardian ja CNN .