Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Suomi katsoo Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisten käyttäneen suhteettomia voimakeinoja. AFP / LEHTIKUVA

STT

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) käsittelivät perjantain kokouksessaan muun muassa Valko-Venäjän tilannetta.

Kokouksessa todettiin, etteivät Valko-Venäjän viime sunnuntain presidentinvaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset, eikä niissä noudatettu demokratian ja oikeusvaltion normeja. Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisten katsottiin käyttäneen suhteettomia voimakeinoja.

Levottomuudet jatkuvat Valko-Venäjällä. Tp-utva pitää tilannetta yhä huolestuttavana.

EU:n ulkoministerikokous käsittelee Valko-Venäjän presidentinvaaleja myöhemmin perjantaina. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati aiemmin perjantaina Valko-Venäjälle lisäsanktioita.

Myös Libanonin tilanne sekä Kreikan ja Turkin jännitteet keskustelussa

Tp-utva käsitteli kokouksessa myös Libanonin tilannetta. Suomi on jo aiemmin myöntänyt miljoona euroa Punaisen Ristin hätäoperaatioon Libanonissa.

Lisäksi Beirutiin on lähetetty kansainväliseen pelastustoimintaan koulutettu ryhmä sekä lääkintätarvikkeita. Suomi jatkaa pitkäaikaista tukeaan Libanonille kriisinhallinnan ja kehitysavun keinoin. Lisäksi Suomen Beirutin-suurlähetystön tilojen korjaamista aletaan valmistella.

Kokouksessa keskusteltiin lisäksi Kreikan ja Turkin välisistä lisääntyneistä jännitteistä itäisellä Välimerellä. Valtiojohdon mielestä on tärkeää jatkaa diplomaattisia ponnisteluja asian ratkaisemiseksi.

Lisäksi tp-utva sai katsauksen valtioneuvoston ihmisoikeusselonteon lähtökohtiin ja tavoitteisiin sekä keskusteli ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

Kommentoi