Turun terrori-iskussa haavoittuneelle Hassan Zubierille vaaditaan ehdollista vankeutta vahingonkorvaushuijauksesta

Turun terrori-iskussa vuonna 2017 haavoittuneelle Hassan Zubierille on luettu syytteet Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii Zubierille pitkää ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja rahankeräysrikoksesta. Käräjäoikeus antaa Zubierin tuomion reilun kahden viikon kuluttua.

Zubier on aiemmin myöntänyt syyttäjälle, että yritti saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista. Hänen asiamiehensä kertoivat jo vuonna 2018, että Zubierin esittämä todistus menetetyistä ansioista oli väärennös eikä hän näin ole oikeutettu käräjäoikeuden tuomitsemiin korvauksiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli katsonut, että Zubier on oikeutettu vajaan tuhannen euron kuukausittaiseen korvaukseen, kunnes täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Valtiokonttorin selvitysten mukaan Zubier ei ollut työskennellyt ambulanssifirmassa Ruotsissa niinä ajanjaksoina, joihin todistuksessa viitattiin.

Lahjoitusrahat kuluivat perheen arkeen

Syytteen rahankeräysrikoksesta Zubier sen sijaan kiistää oikeudessa. Syytteessä rikoksesta on myös nainen, joka aloitti keräyksen Zubierin hyväksi kansainvälisellä GoFundMe-sivustolla.

Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tehty keräys tuotti noin 30 000 euroa. Tietoa siitä jaettiin syytteen mukaan suomalaismedian haastatteluissa ja Facebookin kautta.

Zubierin vastauksessa käräjäoikeudelle katsotaan, ettei Zubier kerännyt rahaa eikä ideoinut keräystä. Lisäksi kyseenalaistetaan, voidaanko Suomen rahankeräysrikosta koskevaa lakia edes soveltaa Zubieriin, joka on Ruotsissa asuva Britannian kansalainen.

Zubierin vastauksessa todetaan myös, ettei kukaan rahaa lahjoittaneista ole vaatinut rahojaan takaisin. Syyttäjä vaatii kuitenkin lähes 27 000 euron lahjoitusrahoja valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä.

Zubier katsoo rahojen perinnän kohtuuttomaksi tilanteessa, jossa hän on terrori-iskun vuoksi työkyvytön ja käyttänyt saamansa rahat perheensä arkeen.

Keräyksen aloittanut nainen kiistää niin ikään rikoksen. Hän vetoaa siihen, ettei tiennyt rahan keräämisen olevan laitonta. Naisen vastauksessa käräjäoikeudelle todetaan, että keräys oli julkisuudessa kahdeksan kuukautta ennen kuin joku keksi, että se voisi olla laiton. Vastauksessa katsotaan myös, ettei nainen saanut keräyksestä henkilökohtaista hyötyä ja hänen tavoitteensa oli vain auttaa terrori-iskussa haavoittunutta pienten lasten isää.

Joutui terrori-iskun uhrina pyörätuoliin

Zubier joutui terrori-iskussa elokuussa 2017 puukotuksen uhriksi ja joutui pyörätuoliin. Hän oli auttamassa joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Zubier kertoi tapahtumista käräjäoikeuden käsittelyssä keväällä 2018. Hän kertoi, että kuuli Jehovan todistajien lehtisiä jakaneen naisen huutavan ja käännyttyään katsomaan näki puukottajan viiltelevän naista.

– Juoksen terroristia kohti ja huudan. Hän lopettaa tämän (naisen) kurkun viiltämisen ja nousee seisomaan, Zubier kuvaili.

Zubier huusi ihmisiä soittamaan ambulanssin ja pyrki itse tyrehdyttämään verenvuodon uhrin kaulavaltimosta sivullisen antamalla t-paidalla. Puukottaja pyrki Zubieria kohti, ja tämä yritti suojautua potkaisemalla.

Tekijä onnistui puukottamaan Zubieria selkään ja lähti tämän puolison perään. Zubierin puoliso pääsi pakoon, mutta puukottaja ehti haavoittaa häntä käteen. Tämän jälkeen puukottaja suuntasi taas Zubierin luo.

– Hän kohottaa puukkonsa ja iskee. Ajattelen, nyt minä kuolen. Hän suuntaa iskun rintakehään. Kierähdän ja saan kaksi iskua olkavarteen, Zubier sanoi käräjäoikeudessa.

Palkittiin urhoollisuudesta Britanniassa ja Suomessa

Zubier sai BBC:n mukaan Britanniassa kuningatar Elisabetilta kuningas Yrjön mukaan nimetyn Georgen mitalin urhoollisesta toiminnastaan. Kuningatar Elisabet hyväksyi kesällä 2018 Zubierin ja 19 muuta ihmistä kunniamerkkien saajiksi, sillä nämä olivat toimineet rohkeasti eri tilanteissa, BBC kertoi.

Zubier sai lisäksi Suomessa presidentti Sauli Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin. Mitali myönnettiin ensimmäistä kertaa ulkomaan kansalaiselle.

Puukottaja tuomittiin elinkautiseen

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Toinen kuolleista oli nainen, jota Zubier yritti auttaa. Tekijä tuomittiin kesäkuussa 2018 käräjillä elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Tuomio on lainvoimainen.

Oikeuden mukaan tekijän ajattelu oli vähitellen kallistunut Isis-myönteiseen suuntaan. Esimerkiksi hänen puhelimestaan löytyi suuri määrä väkivaltaista ja raakaa Isis-materiaalia, jota hän oli kertomansa mukaan katsellut kuukausia. Oikeuden mukaan miehessä oli jo pidemmän aikaa itänyt ajatus jonkinlaisesta ääri-islamin toimintatapoja myötäilevästä teosta. Isku oli harkittu, oikeus katsoi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut