Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

Videosovellus Tiktok uhkaa ryhtyä Yhdysvalloissa oikeustoimiin presidentti Donald Trumpin allekirjoittamaa presidentin asetusta vastaan.

Trumpin asetus kieltää yhdysvaltalaisilta liiketoimet Tiktokin omistavan ByteDance -yrityksen kanssa 45 päivän kuluttua, jos yhtiön Yhdysvaltain-toimintoja ei sitä ennen myydä yhdysvaltalaiselle yritykselle.

Tiktokin mukaan se aikoo varmistaa oikeusteitse, että yritystä ja sen käyttäjiä kohdellaan reilusti.

Amerikkalaismedia: Wechatin kieltäminen ei koskisi suosittuja Tencentin mobiilipelejä

Amerikkalaismedian mukaan Trump on presidentin asetuksella kieltämässä Tiktok-sovelluksen lisäksi myös Wechat-sovelluksen, jonka omistaa kiinalainen nettijätti Tencent.

Tencent omistaa lukuisia peliyrityksiä, ja sillä on enemmistö myös suomalaisesta Supercell -peliyrityksestä. Los Angeles Times -lehden mukaan presidentti kuitenkin haluaa kieltää vain Wechatin, ei Tencentin muita toimintoja, kuten pelejä.

Supercellin suosittuja mobiilipelejä ovat muun muassa HayDay, Clash of Clans ja Clash Royale.

Wechat puolestaan on erittäin suosittu viestintäsovellus, jota varsinkin ulkomailla asuvat kiinalaiset käyttävät pitääkseen yhteyttä kotimaahansa. Kiina on kieltänyt monet länsimaissa suositut viestintäsovellukset, kuten Facebookin Whatsapp-sovelluksen.

Viestintäasiantuntijoiden mukaan Kiinan tiedusteluelimet ovat kuitenkin käyttäneet Wechatia muun muassa vakoiluun ja blokanneet palvelusta viestejä, jotka ovat katsoneet vahingollisiksi maan hallinnolle.

Kiinan mielestä Trumpin suunnitelmassa on kyse "poliittisesta manipulaatiosta ja painostuksesta". Kiinan ulkoministeriön edustajan Wang Wenbinin mukaan Trump vaarantaa toimillaan amerikkalaisten kuluttajien ja yhtiöiden edut.

Tiktokin myynti amerikkalaiselle yritykselle estäisi kiellon

Uutiskanava CNN:n mukaan presidentin asetus tarkoittaa käytännössä sitä, että Tiktokin toiminta Yhdysvalloissa kielletään, ellei kauppoja synny ennen 45 päivän määräaikaa.

Tiktokin käytön kieltämisen takana ovat niin ikään huolet vakoilusta ja tietoturvasta. Tiktok saisi jatkaa toimintaansa, jos sen Yhdysvaltain-toiminnot myydään yhdysvaltalaiselle yritykselle.

Ohjelmistoyritys Microsoft on neuvotellut joidenkin Tiktokin toimintojen ostosta. Yritys on kertonut pohtivansa Tiktokin Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin toimintojen ostoa.

Torstaina talouslehti Financial Times uutisoi, että Microsoft olisi kiinnostunut ostamaan Tiktokin kokonaisuudessaan. Lehden tietojen mukaan Microsoft on muuttanut suunnitelmiaan, koska sovelluksen jakaminen useamman yrityksen omistukseen olisi hankalaa.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.