Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden koronaviruksen toinen aalto liplattelee jo Euroopan rannoilla – useat maat tiukentavat taas rajoituksiaan

Koronavirustapaukset ovat jälleen nousussa eri puolilla Eurooppaa, ja moni maa palauttaa jo kertaalleen purettuja rajoituksia.

Ranskassa rekisteröitiin keskiviikkona liki 1 700 uutta virustartuntaa, kertoo BBC . Määrä on suurin kahteen kuukauteen.

Monissa Ranskan kaupungeissa koronarajoituksia on otettu uudelleen käyttöön. Muun muassa Toulousessa astui voimaan maskipakko kaupungin vilkkailla kaduilla. Myös Pariisin ja useiden muiden kaupunkien odotettiin määräävän maskit pakollisiksi.

Saksassa koronatartuntojen päiväkohtainen määrä nousi Guardianin mukaan yli tuhanteen tartuntaan ensi kertaa sitten toukokuun.

Espanjassa rekisteröitiin keskiviikkona liki 1 800 uutta tartuntaa, mikä on suurin määrä sen jälkeen kun rajoituksia lievennettiin heinäkuussa. Useat maat, viimeisimpänä Sveitsi, ovat ottaneet uudelleen käyttöön matkustusrajoitukset Espanjasta tuleville.

Tanskassa oli määrä nostaa viikonloppuna kokoontumisrajoitus sadasta kahteensataan henkeen, mutta päätös peruttiin torstaina viime aikoina kiihtyneiden tartuntalukujen vuoksi.

Myös Kreikka on ottanut uudelleen käyttöön koronarajoituksia. Tartunnat ovat maassa olleet tasaisessa nousussa.

– Yritämme herättää ihmiset päivittäisillä tiedotuskampanjoilla ja muulla valistuksella, kertoi hallituksen edustaja Stelios Petsas televisiohaastattelussa.

Aberdeenissa Skotlannissa kaikki erilaiset viihdykkeitä tarjoavat paikat niin sisä- kuin ulkotiloissakin on määrätty suljettaviksi. Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan tartuntojen määrä on noussut merkittävästi.

Britanniassa maskigate

Britanniassa liki 50 miljoonaa hallituksen hankkimaa kasvomaskia on todettu kelvottomiksi, eivätkä terveydenhuollon työntekijät voi käyttää niitä, kertoo BBC.

Viranomaisten mukaan maskien kiinnitysnauhat ovat liian löysät, joten ne eivät pysy riittävän tiukasti kasvoilla. Maskit on hankittu Ayanda Capital -yhtiöltä osana 252 miljoonan punnan sopimusta. Yhtiön mukaan maskit täyttävät Britannian viranomaisten vaatimukset.

Maskikaupan yhteydessä on niin ikään paljastunut, että maskikauppaa ajanut Britannian hallituksen kaupallinen neuvonantaja kuuluu myös Ayanda Capitalin johtokunnan neuvonantajiin. Neuvonantajan mukaan hän ei kuitenkaan ollut päättämässä sopimuksen tekemisestä.

Ayanda Capital toimitti viranomaisille kahdentyyppisiä maskeja. Kelvottomiksi osoittautuneet maskit olivat venttiileillä varustettuja sairaalamaskeja. Sairaalamaskien tiivis sopiminen kasvoille testataan aina ennen käyttöä.

Viranomaisten mukaan Ayanda Capitalilta tilatut 150 miljoonaa toisenlaista, venttiilitöntä maskia ovat kelvollisia.

Yhdysvalloissa liki 1 400 uutta koronavainajaa

Yhdysvalloissa raportoitiin vuorokauden ajalta 1 399 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Luvut on tarkistettu ja päivitetty varhain torstaiaamuna.

Yhteensä maassa on vahvistettu 158 171 koronakuolemaa.

Uusia tartuntoja vahvistettiin viimeisen vuorokauden ajalta 57 540. Yhteensä koronavirustartuntoja on todettu Yhdysvalloissa reilut 4,8 miljoonaa, mikä on määrällisesti eniten koko maailmassa.

Synkistä luvuista huolimatta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suhtautui tilanteeseen toiveikkaasti. Torstaina presidentti sanoi radiohaastattelussa, että koronarokote saatettaisiin saada valmiiksi ennen 3. marraskuuta järjestettäviä presidentinvaaleja. Rokote olisi Trumpin mukaan valmis "nopeammin kuin loppuvuodesta".

Maan johtavan tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucin kanta on varovaisempi. Fauci arvioi keskiviikkona, että loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa tiedettäisiin, onko tautiin turvallinen ja tehokas rokote.

Keskiviikkona Trump puolestaan sanoi koronaviruksen olevan "katoamassa pois".

– Se katoaa, kuten asiat katoavat, ja minun näkemykseni on, että koulujen tulisi olla auki, Trump sanoi.

Yhdysvallat siirtyi maakohtaisiin matkailurajoituksiin

Yhdysvallat poisti torstaina varoituksen välttää kaikkea ulkomaanmatkailua koronaviruspandemian vuoksi. Ulkoministeriön mukaan tilannetta arvioidaan tästä lähtien maakohtaisesti.

– Koska turvallisuustilanne paranee joissakin maissa ja mahdollisesti huononee toisissa, palaamme aikaisempaan järjestelyyn, ministeriön tiedotteessa sanottiin.

Suurelle osalle maista suositellaan edelleen varotoimia. Euroopan unionista Yhdysvaltoihin halajaville rajat pysyvät suurimmaksi osaksi edelleen kiinni.

Niin ikään useimpien yhdysvaltalaisten matkustaminen Eurooppaan on edelleen mahdotonta.

Nintendo tahkosi miljardin dollarin voitot

Koronapandemia ei kuitenkaan ole tuonut mukanaan pelkkää surua. Japanilainen peliyhtiö Nintendo ilmoitti torstaina tahkonneensa peräti miljardin dollarin voitot ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Rahamassin täyttymisen suurin syy ovat pelaajat, jotka ovat karanteenissa innolla pelanneet ja ostaneet yhtiön konsoleita ja pelejä.

Vaikka Nintendon suosittu Switch-konsoli julkaistiin jo neljä vuotta sitten, se kiinnostaa edelleen pelaajia niin paljon, että varsinkin Yhdysvalloissa hyllyt ovat aika ajoin olleet tyhjiä laitteista.

----

Lähteenä myös uutistoimistot AFP, TT ja Ritzau