Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Bostonin maratonin pommimiehen kuolemantuomio kumottiin – Trump vaatii uutta teloitustuomiota

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump vaati sunnuntaina Twitterissä uutta kuolemantuomiota Bostonin maratonin pommi-iskusta tuomitulle miehelle. Trumpin mielestä juuri kukaan ei ole ansainnut kuolemantuomiota yhtä paljon kuin "Bostonin pommittaja".

– Niin monta elämää on menetetty ja mennyt pilalle. Liittovaltion on tavoiteltava kuolemantuomiota uudelleen alkuperäisen oikeudenkäynnin uusinnassa. Meidän maamme ei voi antaa valituspäätöksen jäädä voimaan, hän julisti tviitissään.

Liittovaltion valitusoikeus kumosi perjantaina yhteensä kolme pommimiehen saamista 30 tuomiosta, mukaan lukien miehen saaman kuolemantuomion.

Uutiskanava CNN kertoo, että hänelle tulee päätöksen mukaan järjestää uusi rangaistuskäsittely, jossa uusi valamiehistö voi päättää, tuomitaanko hänet jälleen kuolemaan.

Vuonna 2013 tehdyssä pommi-iskussa kuoli kolme ja haavoittui 264 ihmistä. Kaksi kotitekoista pommia räjähti lähellä maratonkilpailun maaliviivaa.

Nyt 27-vuotias mies sai vuonna 2015 kuolemantuomion. Hän on myöntänyt tehneensä iskun isoveljensä kanssa. Mies oli tuolloin 19-vuotias.

Tuomitun vanhempi veli kuoli poliisin kanssa käydyssä tulitaistelussa neljä päivää iskun jälkeen. Veljeskaksikon eloonjäänyt osapuoli pidätettiin CNN:n mukaan päivä veljensä kuoleman jälkeen.

Päätös: Valamiehistön valinnassa puutteita

Massachusettsissa toimiva liittovaltion valitustuomioistuin pohjasi päätöksiään siihen, että alkuperäisen oikeudenkäynnin valamiehistön valinnan neutraaliudessa oli ollut puutteita. Tuomioistuin piti kuitenkin voimassa valtaosan miehen saamista tuomioista.

Tuomioistuin painottikin CNN:n mukaan päätöksessään, että pommi-iskusta tuomittu tulee uuden käsittelyn tuloksesta huolimatta viettämään loppuelämänsä telkien takana. Hän on saanut useita elinkautisia tuomioita. Ainoa avoimeksi jäävä asia onkin nyt se, tuomitaanko hänet uudemman kerran kuolemaan.

CNN:n mukaan uudessa oikeudenkäynnissä tulee päätöksen mukaan keskittyä vain siihen, minkä tuomion hän saa niistä rikoksista, joista voidaan määrätä kuolemantuomio.

Mies on tuomittu muun muassa neljän ihmisen kuolemaan liittyen. Kolme ihmistä kuoli pommi-iskussa. Neljäs kuolonuhri oli poliisi, joka sai surmansa veljesten pakomatkan yhteydessä.

Pommimiehen asianajajat ovat toistuvasti väittäneet, että hänen veljensä oli kaksikosta teoissa aloitteellisempi. Nuoremmalla veljellä ei asianajajien mukaan ollut väkivaltataustaa.

Trumpin hallinto teloittanut jo kolme vankia

Trump on säännöllisesti vaatinut, että kuolemantuomiota käytettäisiin enemmän.

Liittovaltion kuolemantuomiot ovat harvinaisia Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa teloitettiin kuitenkin viime kuussa kolme vankia sen jälkeen, kun Trump oli määrännyt, että liittovaltion kuolemantuomioita tulee jatkaa 17 vuoden tauon jälkeen.

Neljäs teloitus on määrä panna täytäntöön ensi kuussa.

Bostonin pommimies on CNN:n mukaan parhaillaan "Kalliovuorten Alcatrazinakin" tunnetussa, Coloradossa sijaitsevassa ja korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokitellussa supermax-vankila ADX Florencessa.

Vuoden 2013 pommi-iskun kohteeksi päätynyt Bostonin maraton on maailman vanhin vuosittain järjestettävä maratonkilpailu. Koronapandemian vuoksi perinteikäs maraton peruuntuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa 124-vuotisen historiansa aikana

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.