Israelin ja Libanonin rajalla rytisi – Israel kertoi estäneensä terroristisolun pääsyn maahan

Israelin ja Libanonin välisellä rajalla rytisi maanantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT

Israelin armeija kertoi maanantaina estäneensä "terroristisolun" yrityksen tunkeutua maahan. Tunkeutumisyritys tapahtui Israelin pohjoisrajalla, jonka maa jakaa Libanonin kanssa.

Israelin armeijan edustaja Jonathan Conricus kertoi päivällä toimittajille, että armeija oli vahvistanut näköhavaintoihin pohjautuen, että ryhmä oli paennut takaisin Libanonin puolelle.

Israelilaismediassa on liikkunut raportteja siitä, että kyse olisi Hizbollah-järjestön kostoiskusta, joka liittyisi viikon takaiseen ilmaiskuun. Hizbollah on kuitenkin kiistänyt osallisuutensa maanantaisiin rajataisteluihin.

Järjestön mukaan kaikki mitä "vihollisen media" väittää tunkeutumisoperaation estämisestä on täysin väärää tietoa.

Hizbollah sanoi myös, että yksikään sen taistelija ei ole haavoittunut tai kuollut.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sen sijaan julisti maanantaina Hizbollahin "leikkivän tulella". Hän on vankasti sitä mieltä, että Hizbollah ja Libanonin hallinto ovat tunkeutumisyrityksen takana.

– Hizbollah leikkii tulella ja vastauksemme on hyvin voimakas, Netanjahu sanoi televisioidussa puheessa.

Libanonilaismedia: Tykistötuli osui siviilikotiin

Israelin puolustusvoimien IDF:n edustaja prikaatinkenraali Hidai Zilberman kertoi Haaretzin mukaan, että rajan ylittänyt ryhmä oli ehtinyt useita metrejä Israelin puolelle, mutta pakeni takaisin Libanoniin sen jälkeen, kun Israelin joukot alkoivat ampua heitä kohti.

Zilbermanin mukaan tunkeutujien kohtalo ei ole tiedossa, mutta israelilaisia sotilaita ei haavoittunut maanantaisessa yhteenotossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin armeija on kertonut 3–5 aseistetun henkilön ylittäneen Har Dovin alueella rajan, joka tunnetaan myös sinisenä linjana.

Haaretzin mukaan alueella oli myös ammuttu tykistötulta, minkä vuoksi Israel käski alueen asukkaita pysymään sisätiloissa ja sulki kaiken liikenteen raja-alueelle.

Israelin armeija kertoi ampuneensa Libanoniin tykistötulta "puolustustarkoituksessa".

Myös AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi Israelin tekemästä tykistyökeskityksestä Golanin kukkuloiden alueella. Libanonilaisen media sen sijaan kertoi, että tykistökeskitys olisi osunut siviilikotiin lähellä rajaa sijaitsevassa kylässä.

Viikon takainen ilmaisku kiristi välejä entisestään

Yhteenotto tapahtui kiistellyllä Har Dovin alueella. Har Dov on YK:n näkemyksen mukaan osa Israelin miehittämää Golanin kukkuloiden aluetta. YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil kehotti maanantaina äärimmäiseen malttiin ja kertoi ampumisen tauonneen alueella maanantaina.

BBC kertoo, että tilanne alueella on ollut kireä jo monen päivän ajan. Tilanne pingottui sen jälkeen, kun Hizbollah-taistelijan kerrottiin kuolleen Syyriassa Israelin tekemässä ilmaiskussa.

Israel ei ole myöntänyt tai kiistänyt tehneensä ilmaiskua, jonka kerrotaan tapahtuneen viikko sitten maanantaina. BBC:n mukaan Israel oli kuitenkin kertonut Hizbollahille, ettei järjestön tulisi ryhtyä kostotoimiin.

AFP:n mukaan Israel oli jo ennen tätä päivää nostanut valmiustilaa pohjoisella raja-alueella ja lähettänyt lisäjoukkoja alueelle.

Kommentoi