Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Hongkong otti käyttöön tähän asti tiukimmat koronarajoituksensa – Belgiassa huolestuttava tartunta-aalto

Hongkongissa on tästä viikosta lähtien käytettävä kasvomaskeja julkisilla paikoilla.

Viranomaiset julkistivat maanantaina kaupungin tähän mennessä tiukimmat rajoitukset koronaviruksen uuden tartunta-aallon torjumiseksi. Yli kahden hengen kokoontumiset julkisilla paikoilla kielletään, ja ravintolat saavat tarjota vain noutoruokaa. Saman talouden jäseniä kokoontumiskielto ei koske.

– Epidemiatilanne Hongkongissa on huomattavan vakava, kuvaili pääsihteeri Matthew Cheung.

Monien tartuntojen alkuperä ei Cheungin mukaan ole tiedossa, kertoo South China Morning Post .

Viranomaiset kertoivat maanantaina myös, että Hongkongiin perustetaan Kiinan avustuksella 2 000 sängyn väliaikainen kenttäsairaala. Samantyyppisiä pystytettiin Wuhaniin epidemian alkuvaiheessa.

Paikalliset viranomaiset olivat jo aiemmin kertoneet suunnitelmista muuntaa suuri messukeskus kenttäsairaalaksi. Hongkongin terveydenhuollon kapasiteetti ei tahdo riittää uuden tartunta-aallon torjumiseen.

Lähes puolet kaikista tartunnoista todettu heinäkuun aikana

Viimeisen kuukauden aikana paikalliset tartunnat ovat lähteneet Hongkongissa nousuun, eikä asteittaisista rajoituksista ole ollut apua.

Hallinto määräsi aiemmin tässä kuussa muun muassa baarit, yökerhot ja kuntosalit suljettavaksi. Myös maskien käytöstä tehtiin jo aiemmin pakollista julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa.

Heinäkuun alusta lähtien on vahvistettu yli tuhat tartuntaa, yli 40 prosenttia kaupungin kaikista tapauksista tammikuun lopulta lähtien. Viimeisten viiden päivän aikana on joka päivä todettu yli sata uutta tartuntaa. South China Morning Postin mukaan uusia tartuntoja todettiin maanantaina 145, mikä on päiväkohtainen ennätys.

Jotkut ovat syyttäneet tartunta-aallosta kahden viikon karanteeniin myönnettyjä poikkeuksia "välttämättömille työntekijöille" kuten rekkakuskeille ja lentokoneiden ja laivojen työntekijöille.

Hongkong oli yksi ensimmäisistä paikoista, joihin Kiinasta liikkeelle lähtenyt virus iski. Alkuvaiheessa kaupunki onnistui torjumaan tartunnat hyvin.

7,5 miljoonan asukkaan kaupungissa on todettu yhteensä yli 2 700 tartuntaa ja 20 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on Worldometer -tilastosivuston mukaan 37 sataatuhatta asukasta kohden. Suomessa tartuntoja on 134 sataatuhatta kohden.

Belgiassa tartuntojen määrä kasvanut 70 prosenttia edellisviikolta

Belgiassa on havaittu huolestuttava, nopea nousu koronavirustartuntojen määrässä, varoittivat maan terveysviranomaiset maanantaina.

Viimeisen viikon aikana Belgiassa on todettu 1 952 uutta tapausta, mikä on yli 70 prosenttia enemmän kuin edellisviikolla.

Suurin osa tartunnoista todetaan 20–59-vuotiaiden keskuudessa, kertoi hallituksen koronatyöryhmän edustaja Frederique Jacobs.

Guardianin mukaan hallituksen odotetaan kiristävän rajoitustoimia tartunta-aallon torjumiseksi. Maan kansallisen turvallisuuden komitea keskustelee asiasta maanantaina.

Kasvomaskisääntöjä tiukennettiin maassa jo lauantaina, kun maskien käyttö määrättiin pakolliseksi kaupoissa, hotelleissa ja ruuhkaisilla ostoskaduilla.

Uusista tartunnoista lähes puolet on todettu Antwerpenin kaupungin lähistöllä, missä käyttöön on jo otettu paikallisia rajoitustoimia. Tartuntojen määrä nousee kuitenkin selvästi myös muualla maassa, terveysviranomaiset varoittavat.

Pandemian aikana Belgiassa on todettu yli 66 000 koronavirustartuntaa ja noin 9 800 kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on todettu 570 sataatuhatta asukasta kohden. Epidemian ollessa huipussaan suhdeluku oli Euroopan pahimpia.

Suomessa tartuntoja on 134 sataatuhatta asukasta kohden.

Kiinassa ennätysmäärä koronatartuntoja sitten huhtikuun

Kiinassa vahvistettiin maanantaina 61 uutta koronavirustartuntaa, mikä on korkein määrä sitten huhtikuun.

Tartuntaryppäitä on havaittu eri alueilla, ja viranomaiset ovat julistaneet tiukat rajoitukset tartuntojen leviämisen torjumiseksi.

Uusista tartunnoista suurin osa on havaittu Luoteis-Kiinassa Xinjiangin alueella. Alueen pääkaupungissa Urumqissa on aloitettu massiivinen testausohjelma, jossa on tähän mennessä testattu 2,3 miljoonaa aiemmin negatiivisen tuloksen saanutta asukasta.

Intiassa vahvistettiin sunnuntaina ennätysmäärä uusia tartuntoja

Intiassa raportoitiin sunnuntain ajalta lähes 50 000 uutta koronavirustartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys maassa, kertoo muun muassa CNN .

Tartuntoja on vahvistettu Intiassa yli 1 435 000, joista lähes puoli miljoonaa on aktiivisia tapauksia. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu noin 32 800.

Intiassa on todettu määrällisesti kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen. Väkilukuun suhteutettuna Intian virallinen tartuntamäärä on kuitenkin paljon näitä maita matalampi.