Putinin nimittämä Habarovskin alueen uusi kuvernööri ei aio väistyä virastaan suurmielenosoituksista huolimatta

Venäjän Kaukoidässä Habarovskin alueen uusi kuvernööri Mihail Degtjarev ei aio väistyä virastaan suurmielenosoituksista huolimatta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän Kaukoidässä Habarovskin alueen uusi kuvernööri ei aio väistyä virastaan suurmielenosoituksista huolimatta.

Presidentti Vladimir Putin nimitti virkaan tällä viikolla Mihail Degtjarevin pari viikkoa sitten pidätetyn kuvernööri Sergei Furgalin seuraajaksi.

Ainakin kymmenentuhatta ihmistä on osallistunut lähes kaksi viikkoa kestäneihin protesteihin, joissa on vastustettu Furgalin pidätystä ja viime päivinä myös Degtjarevin nimitystä.

Furgal ja Degtjarev edustavat molemmat Venäjän liberaalidemokraattista puoluetta. Degtjarev on urapoliitikko, joka ei ole koskaan asunut alueella.

Degtjarev kommentoi keskiviikkona Instagram-tilillään, että mielenosoitukset eivät heijasta yleistä mielipidettä. Hän ei aio kohdata mielenosoittajia, mutta myönsi, että näiden raivo on perusteltua.

– En aio lähteä, koska on työtä tehtävänä, Degtjarev sanoi.

Degtjarev vannoi voittavansa ihmiset puolelleen suhtautumalla tiukasti korruptioon ja rikollisuuteen. Hän sanoi kuitenkin jättävänsä viran, jos Furgal vapautetaan.

Degtjarev suositteli mielenosoittajia mieluummin auttamaan veteraaneja puutarhoissaan.

Joidenkin arvioiden mukaan mielenosoittajien määrä olisi 35 000 ja 50 000 välillä tai jopa enemmän.

Moskovaan lennätettyä Furgalia syytetään siitä, että hän olisi määrännyt surmattavaksi useita liikemiehiä vuosina 2004 ja 2005. Furgal on kiistänyt jyrkästi syytteen.

Venäjän liberaalidemokraattista puoluetta edustava Furgal valittiin kuvernöörin pestiin suuren enemmistön turvin 2018. Hän päihitti näin hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaan, jolla oli Putinin tuki takanaan.

Kommentoi