Pääministeri Marin EU-johtajien huippukokouksessa: neuvottelut saattavat venyä maanantaihin asti, Suomi pienempien avustusten kannalla

Liittokansleri Angela Merkel (kuvassa) ja presidentti Emmanuel Macron eivät suostuneet vaatimuksiin vähentää tukien määrää elpymispaketissa alle 400 miljardin euron. AFP / LEHTIKUVA

STT

Sovun saavuttaminen on edelleen mahdollista EU-johtajien huippukokouksessa, arvioi pääministeri Sanna Marin (sd.) sunnuntaina alkuillasta.

Viikonloppuna johtajat ovat neuvotelleet 750 miljardin euron elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista. Neuvottelut ovat venyneet jo kolmipäiväisiksi, kun kompromissia ei ole saavutettu.

– Vielä on eroja maiden välillä, se pitää ihan rehellisesti tunnustaa. Itse kyllä näen myös, että tässä on mahdollisuuksia löytää sopu, jos on halua, Marin sanoi.

Toisaalta Marinin mukaan on edelleen myös mahdollisuus siihen, että ratkaisua ei synny. Hän arvioi, että neuvottelut eivät kuitenkaan helpotu siitä, jos sovun hierominen siirtyisi tulevaisuuteen.

– Voi hyvin olla, että tuon yrityksen aikana tulee olemaan paljon vaikeampaa saada sopua aikaan kuin tällä kertaa.

Pääministeri sanoo olevansa valmis istumaan tarvittaessa maanantaihin asti, jos neuvottelut sitä vaativat.

Sunnuntaina neuvottelujen keskipisteenä on ollut elpymisvälineen sisältämien avustusten taso. Marin muistuttaa, että isojen linjojen jälkeen jäljellä on monia yksityiskohtia, joista olisi sovittava.

Sen vuoksi neuvottelut voivat venyä jälleen läpi yön, vaikka osassa asioita päästäisiinkin eteenpäin.

Suomi etsii kumppaneita eri suunnilta

Yksi Suomen keskeisistä tavoitteista on ollut elpymisvälineeseen sisältyvien avustusten tason pienentäminen. Elpymisväline on tarkoitettu auttamaan EU-maiden nousua koronaviruskriisin aiheuttamasta talouskuopasta.

Samoilla linjoilla Suomen kanssa on niin sanottu nuuka nelikko, eli Ruotsi, Hollanti, Itävalta ja Tanska. Kansainvälisessä keskustelussa Suomea on aseteltu viikonloppuna nuukan nelikon viidenneksi jäseneksi.

Marin kiistää arviot ja korostaa, että Suomi ei kuulu mihinkään ryhmään.

– Suomi löytää kumppanuuksia eri kysymyksissä eri maista. Me emme ole minkään vakiintuneen ryhmän jäsen, vaan totta kai me teemme töitä sen eteen, että kokonaisuus olisi Suomen kannalta mahdollisimman hyvä.

Nuukan nelikon kanssa Suomen tavoitteet kohtaavat elpymisvälineen osalta. Viikonlopun aikana Marin onkin osallistunut useampiin pienryhmäkeskusteluihin, joissa on ollut läsnä nuukan nelikon pääministerit sekä muita johtajia.

Marin ei halunnut ottaa kantaa yksityiskohtaisempiin lukuihin siitä, mikä olisi lopulta tyydyttävä taso avustuksille.

– Me emme ole asettaneet euromääräisiä rajoja, mutta tietenkin suunta on se, että avustusten määrässä pitää tulla alaspäin.

Hänen mukaansa kokonaisuuden olisi hyvä olla tasapainoinen. Perjantaina hän arvioi, että hyvä suhde tukien ja lainojen välillä voisi olla niin, että kumpiakin olisi puolet ja puolet tai niin, että tukia olisi vähemmän kuin puolet.

Paineita sovun saavuttamiselle ennen lomia

Huippukokouksessa neuvotellaan varsin mittavista rahasummista, sillä 750 miljardin euron elpymisvälineen ohella sovittavana on EU:n monivuotinen budjetti, jonka kokonaistasoksi vuosille 2021–2027 on ehdotettu noin 1 074 miljardia euroa.

Elpymisvälineen tukien ja lainojen suhteen ohella vaikeita kysymyksiä ovat sen kautta annettavien rahojen hallinnointi sekä EU-rahankäytön yleinen kytkeminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Marinin mukaan oikeusvaltiomekanismi on valtaosalle maita aivan keskeinen kysymys, joka budjettiin halutaan mukaan.

Sunnuntaina neuvotteluja on edistetty lähinnä pienryhmäkeskusteluissa. 27 EU-johtajan piti alun perin palata yhteiseen pöytään jo alkuiltapäivästä, mutta aikataulu venyi niin, että yhteistä keskustelua ei ollut päästy jatkamaan vielä iltaseitsemältäkään Suomen aikaa.

Paineita ratkaisun löytämiselle olisi, sillä esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on painottanut, että rahasopu olisi saavutettava ennen elokuun kesälomakautta.

Yhteisymmärryksen löytämisessä on kuitenkin vaikeutensa: rahapäätöksiin vaaditaan 27 jäsenmaan yksimielisyyttä. Jos sopua ei saavuteta tänä viikonloppuna, on mahdollista, että uusi ylimääräinen huippukokous kutsutaan koolle vielä kesän aikana.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty