Venäjän Habarovskissa jälleen suuri mielenosoitus suositun kuvernöörin pidätyksen takia

Mielenosoitukset alkoivat viikko sitten, kun kuvernööri Sergei Furgal oli pidätetty ja lennätetty Moskovaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Habarovskin kaupungissa Venäjän Kaukoidässä kymmenettuhannet ihmiset osoittivat jälleen lauantaina mieltään suositun kuvernöörin pidättämisen takia.

Mielenosoitukset alkoivat viikko sitten, kun kuvernööri Sergei Furgal oli pidätetty ja lennätetty Moskovaan. Furgalia syytetään siitä, että hän olisi määrännyt surmaamaan useita liikemiehiä vuosina 2004 ja 2005. Furgal on kiistänyt jyrkästi syytteen.

Furgalille osoitetun tuen lisäksi jotkut protestoijien huudot olivat presidentti Vladimir Putinin vastaisia.

Erään mielenosoittajan mukaan kuvernöörin pidätys oli esimerkki "poliittisesta mielivaltaisuudesta".

Iäkkäämpi nainen sanoi olevansa Putinia vastaan.

– Me emme osallistu enää vaaleihin, jos Putin ei vapauta häntä (Furgalia), nainen sanoi.

Mielenosoittajat vaativat "puolueetonta oikeudenkäyntiä"

Habarovskin mielenosoitus jatkui useita tunteja. Ihmisiä kokoontui myös aluehallinnon rakennuksen ulkopuolelle huutaen "Vapaus!". Ohimenevien autojen kuljettajat toitottivat torvia tuen merkiksi.

Venäjän liberaalidemokraattista puoluetta edustava Furgal valittiin kuvernöörin pestiin suuren enemmistön turvin 2018. Hän päihitti näin hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaan, jolla oli Putinin tuki takanaan.

Monien mielenosoittajien mielestä Furgalia vastaan esitetyt syytteet ovat poliittisia, ja lisäksi he ihmettelevät, miksi syytteet esitettiin vasta näin pitkän ajan kuluttua.

Protestoijat vaativat "puolueetonta oikeudenkäyntiä", jota ei pitäisi käydä Moskovassa.

– Hän on meidän kuvernöörimme! Me puolustamme häntä, kuului mielenosoittajien joukosta.

Kyltissä kaikuja perestroikan ajoilta

Lauantaina oli pienempiä mielenosoituksia myös Habarovskin lähistöllä, muun muassa Vladivostokin satamakaupungissa.

Sosiaalisessa mediassa näkyi mies marssimassa Vladivostokin keskustassa. Hän kantoi kylttiä, jossa luki "Sydämemme vaatii muutosta". Kyse on suositusta rock-laulusta, josta tuli poliittinen iskulause Mihail Gorbatshovin perestroikan ajan uudistusten aikaan 1980-luvulla.

Kommentoi