Uusi ehdotus EU-huippukokouksessa viilasi 750 miljardin euron elpymispakettia Suomen toivomaan suuntaan

Johtajat etsivät sopua 750 miljardin euron elpymisvälineestä sekä monivuotisesta budjetista. Kuvassa Hollannin pääministeri Mark Rutte (vas.), Saksan liittokansleri Angela Merkel, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Italian pääministeri Giuseppe Conte, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU-huippukokous jatkui lauantaina uuden kompromissiehdotuksen pohjalta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ehdotti jäsenmaille, että 750 miljardin euron elpymispaketissa muutettaisiin tukien ja lainojen suhdetta niin, että tukia olisi 50 miljardia euroa aiemmin kaavailtua vähemmän ja lainoja vastaavasti enemmän.

Näin 750 miljardista eurosta jaettaisiin jäsenmaille 450 miljardia tukina ja 300 miljardia lainoina, kun aiemmin suhde oli 500 miljardia tukina ja 250 miljardia lainoina.

Uudessa ehdotuksessa on myös viilattu yksityiskohtia muun muassa siitä, millä tavalla elpymisvälineen varat jakautuvat eri ohjelmiin.

Sopu ehdotuksen pohjalta ei ollut välittömästi näkyvissä. Lauantaina vaikutti siltä, että Michelin ehdottamat muutokset eivät sellaisenaan riittäneet tyydyttämään niin sanotun nuukan nelikon ja Suomen vaatimuksia.

Suomi, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska ovat ajaneet elpymispaketin pienentämistä ja lainapainotteisuuden merkittävää lisäämistä.

Huippukokousta johtava Michel kävi iltapäivällä keskusteluja EU-johtajien kanssa pienemmissä kokoonpanoissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli mukana heti ensimmäisessä ryhmässä, kun Michel neuvotteli Saksan, Ranskan, Espanjan, Italian, Portugalin, Kreikan ja Suomen sekä nuukan nelikon kanssa.

Hollanti pitää tiukkaa linjaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi perjantaina ennen huippukokouksen alkua, että Suomi ei ole asettanut euromääriä sille, kuinka paljon elpymisvälinettä tulisi pienentää.

– Mielestäni olisi hyvä tavoite se, että pääsisimme tasapainoisempaan ratkaisuun. Niin että noin puolet ja puolet, mieluummin myös vähemmän kuin puolet olisi avustuksia, Marin sanoi perjantaina.

Julkisuudessa tiukimman roolin on ottanut Hollanti, jonka pääministeri Mark Rutte on lisäksi vaatinut, että elpymisrahaston varojen käyttöön liittyvät elpymissuunnitelmat tulisi hyväksyä jäsenmaiden kesken yksimielisesti.

Muun muassa uutistoimisto AFP:n mukaan Michelin uudessa ehdotuksessa on myönnytyksenä Hollannille "superhätäjarru", joka antaisi mille tahansa jäsenmaalle mahdollisuuden vaatia kolmen päivän aikana yhteistä arviota toisen jäsenmaan elpymissuunnitelmasta.

AFP:n mukaan hollantilainen diplomaattilähde kuvaili lauantaina, että uusi ehdotus oli vakavasti otettava askel oikeaan suuntaan, mutta monia kysymyksiä oli vielä ratkottavana.

Myönnytyksenä nuukalle nelikolle Michelin ehdotuksessa oli myös lisätty hieman niiden saamia jäsenmaksupalautuksia.

Oikeusvaltiomekanismista erimielisyyttä

Huippukokouksessa neuvotellaan varsin mittavista rahasummista, sillä 750 miljardin euron elpymisvälineen ohella sovittavana on EU:n monivuotinen budjetti.

Vuosien 2021–2027 rahoituskehys olisi Michelin ehdotuksen mukaan noin 1 074 miljardia euroa. Yksi Suomelle tärkeistä asioista neuvotteluissa on se, että EU-rahankäyttö sidotaan oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

Lauantaina vaikutti siltä, että budjettiesitykseen sisältyvästä oikeusvaltiomekanismista taitettaneen peistä neuvottelupöydässä. Julkisessa tiedossa esimerkiksi oli, että Unkari suhtautuu oikeusvaltiokytkyyn nihkeästi.

Alkuillasta ei ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan huippukokous lopulta kestäisi. EU:n rahapäätökset vaativat jäsenmaiden yksimielisyyttä, eli jos neuvotteluissa on aito mahdollisuus ratkaisuihin, johtajat saattavat hieroa sopua läpi yön sunnuntaihin asti.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty