Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona söi Telian liikevaihdon kasvua alkuvuonna – Ericssonin tulos jatkaa vahvaa porskuttamista

Teleyhtiö Telian oikaistu liiketulos jatkoi laskuaan huhti–kesäkuussa. Edellisvuoden samaan neljännekseen verrattuna tulos laski runsaat kuusi prosenttia 2 939 miljoonaan Ruotsin kruunuun (284 milj. euroon). Lasku oli kuitenkin maltillisempaa kuin alkuvuonna, jolloin korona puraisi tuloksesta neljänneksen vuotta aiempaan verrattuna.

Oikaistu liikevaihto nousi vajaat neljä prosenttia 7,7 miljardiin kruunuun (748 miljoonaan euroon). Yhtiön uuden toimitusjohtajan Allison Kirkbyn mukaan koronapandemian vaikutukset ovat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana nipistäneet siitä noin puoli miljardia kruunua (noin 48 miljoonaa euroa).

Kirkby kertoo yhtiön liiketoiminnan Ruotsissa ja Baltiassa jatkuneen vahvana. Hän kertoo myös ilahtuneensa siitä, että toiminnot Suomessa ja Norjassa palasivat nousu-uralle. Suomessa oikaistu liikevaihto nousi 4,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Kirkby kuvailee yhtiön omistamien tv-kanavien, TV4 Ruotsissa ja MTV Suomessa, katsojalukujen jatkuneen vahvoina, vaikka TV ja media -liiketoiminnan oikaistu liikevaihto laski noin kolmanneksen.

Kirkby on työskennellyt Telian johdossa kahden ja puolen kuukauden ajan. Hän kertoo avaavansa strategiansa painopisteitään tarkemmin ennen kokovuosikatsausta. Toistaiseksi hän kuitenkin kertoo muun muassa tunnistaneensa tehottomuuksia verrattuna kilpailijoihin ja aikoo tarkastella kulurakennetta tehokkuuden kohentamiseksi. Hän kertoo yrityksen johdon kohdentavan pääomia siten, että se kehittää asiakkaille tarjottavaa hyötyä.

Ericssonin toimitusjohtaja huolissaan Euroopan digi-investoinneista

Verkkoyhtiö Ericssonin tulos pysyi korkealla vuoden toisella neljänneksellä. Liikevoitto kohosi kolmella prosentilla 3,9 miljardiin Ruotsin kruunuun (377 miljoonaan euroon) vuoden takaisesta. Yhtiön mukaan koronapandemian vaikutus tulokseen oli vähäinen. Liikevaihto kohosi prosentilla 55,6 miljardiin kruunuun (5,4 miljardia euroa).

Yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm kertoo olevansa huolissaan siitä, että Eurooppa jää muita maanosia jälkeen tulevaisuuden digi-infrastruktuurin rakentamisessa.

Hänen mielestään Euroopan tulee kannustaa digitaaliseen infrastruktuuriin tehtäviin sijoituksiin, mukaan lukien kulujen alentamiseen ja nopeuttamaan tarjonnan saatavuutta. 5g-verkot ovat Ekholmin mielestä avaintekijä talouden pitkän tähtäimen kilpailukyvyn määrittämisessä, sillä ne kiihdyttävät talouden kasvua, houkuttelevat investointeja sekä nopeuttavat teknologisia innovaatioita.

– Sijoituksemme tutkimukseen ja kehitykseen ovat tehneet meistä 5g-johtajan, jolla on todistettu suorituskyky ja kuluhyötyjä asiakkaillemme, Ekholm sanoo tiedotteessa.

Yhtiö kertoo vahvistuneen markkina-asemansa Manner-Kiinassa olevan strategisesti tärkeä.