Kuluttaja-asiamies voi jatkossa määrätä poistettavaksi verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta kuluttajansuojasäännöksiä rikkovan lainvastaisen sisällön.
Myös pääsyä tietylle verkkosivulle voidaan estää tai rajoittaa.
Kuluttaja-asiamies voi lisäksi jatkossa määrätä, että kuluttajille annetaan varoitustekstejä verkkosivuilla. Kuluttaja-asiamiehen tiedotteen mukaan verkkoon liittyvien uusien valvontakeinojen tavoitteena on puuttua huijausyrityksiin.
Viraston johtaja Outi Haunio-Rudanko sanoo, että uudet valvontakeinot ovat tervetulleita, sillä kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimaa on pidetty jo pitkään puutteellisena.
– Kuluttaja-asiamiehen toiminnan lähtökohta on edelleen neuvottelu elinkeinonharjoittajien kanssa. Vaikka valvontakeinot laajenevat, asiat hoidetaan jatkossakin ensisijaisesti neuvotteluteitse, hän sanoo tiedotteessa.
Kuluttaja-asiamies voi jatkossa pyytää poliisilta virka-apua
Aiemmin kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimassa ei ole ollut suoraa taloudellista seuraamusta lain rikkomisesta. Uusi asetus antaa kuluttaja-asiamiehelle oikeuden esittää seuraamusmaksun määräämistä yritykselle, joka rikkoo tai laiminlyö tiettyjä kuluttajansuojasäännöksiä.
Lisäksi vastaisuudessa kuluttaja-asiamiehellä on oikeus saada aiempaa enemmän tietoa muun muassa yritysten rahavirroista. Kuluttaja-asiamies voi tehdä myös tarkastuksia yrityksiin ja koeostoja. Kuluttaja-asiamies voi tulevaisuudessa lisäksi pyytää virka-apua poliisilta.
Uudet keinot ovat käytettävissä tästä päivästä lähtien.
Uuden valvontakeinot tulevat voimaan EU-asetuksen myötä. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on turvata kuluttajien asemaa ja valvoa kuluttajansuojalain noudattamista.