Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metaanipäästöt ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti 2000-luvun aikana

Metaanipäästöt ovat jatkaneet kasvuaan maailmanlaajuisesti viime vuosikymmeninä. Tästä johtuen ilmakehän metaanipitoisuudet nousevat ja ilmaston lämpeneminen kiihtyy, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Vuosien 2008 ja 2017 välillä maailmanlaajuiset metaanipäästöt olivat 576 miljoonaa tonnia vuodessa. Kun määrää verrataan vuosien 2000–2009 väliseen aikaan, ovat päästöt olleet 29 miljoonaa tonnia korkeammat joka vuosi.

Vuoden 2012 jälkeen maailman metaanipäästöt ovat seuranneet kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvioimaa korkeiden päästöjen skenaariota, joka johtaa nopeimpaan ilmaston lämpenemiseen. Tutkimuksen mukaan ilmakehän metaani saavutti 1 857 biljoonasosan pitoisuuden vuonna 2018, mikä on noin 2,6 kertaa enemmän kuin esiteollisella ajalla.

Metaanipäästöt syntyvät pääasiassa maataloudesta, fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja jätteiden käsittelystä, mutta myös luonnon kosteikot ja sisävesialueet tuottavat metaania.

Tutkimuksen teki Global Carbon Project -tutkimusyhteisö, johon osallistui Ilmatieteen laitoksen tutkijoita Suomesta. Tutkimus julkaistiin Earth System Science Data -lehdessä.