Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet EU-kansalaisista katsoo, että EU tarvitsee lisää rahaa koronasta selviämiseen

EU-kansalaisista 56 prosenttia katsoo, että EU tarvitsee enemmän varoja, jotta se voisi selvitä koronaviruspandemian seurauksista.

Asia selviää Euroopan parlamentin tilaamasta kyselytutkimuksesta.

Eniten kannatusta väite saa Kreikassa, Kyproksella, Espanjassa ja Portugalissa. Suomessa vastaajista 39 prosenttia suhtautui myönteisesti lisäresursseihin samalla kun yhtä moni koki nykyiset resurssit riittäviksi.

Kun kyselyssä kysyttiin, millä politiikan aloilla suurempi EU-budjetti tulisi käyttää, vastaajat asettivat etusijalle kansaterveyden. Vastaajista 55 prosenttia ilmoitti kansanterveyden tärkeimmäksi menoeräksi. Seuraavaksi tulivat talouden elpyminen ja uudet mahdollisuudet yrityksille, työllisyys ja sosiaaliasiat sekä ilmastonmuutoksen torjunta.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös muun muassa sitä, millaista roolia ihmiset EU:lta toivovat koronapandemiassa. Vastaajista 68 prosenttia toivoi EU:lle vahvempaa roolia nykyisen kriisin torjunnassa.

Hieman yli puolet vastaajista eri puolilla EU:ta ei ollut tyytyväinen EU-maiden pandemian aikana osoittamaan keskinäiseen solidaarisuuteen, kun taas keskimäärin 39 prosenttia vastanneista sanoi olevansa tyytyväisiä.

Noin kaksi kolmasosaa vastaajista oli sitä mieltä, että EU:lla pitäisi olla enemmän toimivaltaa käsitellä koronaviruspandemian kaltaisia kriisejä.

Kyselyn toteutti Kantar verkossa sekä puhelimitse Maltalla ja Kyproksella 11.–29. kesäkuuta. Kyselyyn osallistui lähes 25 000 vastaajaa 27 EU-maasta. Suomesta kyselyyn osallistui 1 044 vastaajaa.