Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Maailman terveysjärjestö WHO ei toistaiseksi näe paluuta koronaviruspandemiasta "vanhaan normaaliin".

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantain tiedotustilaisuudessa liian monen maan tähtäävään väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa. Ghebreyesus korosti koronaviruksen olevan edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monien maiden toiminta ei hänen mukaansa vastaa tilannetta.

Ghebreyesusin mukaan maailman maat voi koronaviruksen suhteen jakaa tällä hetkellä neljään kategoriaan: niihin jotka olivat valppaana ja välttivät suuret tartunta-aallot, niihin jotka ovat saaneet suuren tartunta-aallon kuriin, niihin jotka ovat lieventäneet rajoituksia mutta ovat luisumassa takaisin pahempaan tilanteeseen ja niihin, jotka ovat tiiviissä tartuntavaiheessa.

Moni rajoituksia purkanut maa on Ghebreyesusin mukaan kokenut uuden nousun tartuntamäärissä, jos ne eivät ole ottaneet käyttöön menetelmiä, jotka todistetusti vähentävät riskejä. Ghebreyesus korosti myös selkeän johtajuuden tärkeyttä pandemiasta selviämisessä ja kritisoi ristiriitaisia viestejä välittäneitä johtajia.

– Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos, pääjohtaja totesi.

Terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan ei ole realistista ajatella, että viruksesta voitaisiin päästä eroon tulevien kuukausien aikana tai että täydellisesti toimiva rokote saataisiin tasapuolisesti kaikkien saataville.

– Meidän on opittava elämään tämän viruksen kanssa, Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uutistoimisto AFP:n lukujen mukaan koronavirustartuntoja on todettu maailmassa nyt yli 12,9 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia lähes 570 000.

"Meidän on opittava elämään viruksen kanssa"

WHO:n terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan ei ole realistista ajatella, että viruksesta voitaisiin päästä eroon tulevien kuukausien aikana tai että täydellisesti toimiva rokote saataisiin tasapuolisesti kaikkien saataville.

– Meidän on opittava elämään tämän viruksen kanssa, Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uutistoimisto AFP:n lukujen mukaan koronavirustartuntoja on todettu maailmassa nyt yli 12,9 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia lähes 570 000.

Kreikassa lisää tartuntoja

Kreikka on ilmoittanut tiukentavansa jälleen koronavirukseen liittyviä varotoimia, sillä tartuntojen määrä on viime aikoina ollut selvässä nousussa, kertoo Guardian .

Tartuntoja on levinnyt sekä maahan saapuneiden matkailijoiden kautta että tuntemattomista lähteistä maan sisällä. Jotkut asiantuntijat pelkäävät koronaviruksen toisen aallon nyt iskeneen maahan.

Kreikka löysäsi liikkumisrajoituksia toukokuun alussa ja avasi rajojaan heinäkuun alussa.

Kreikassa on tähän mennessä todettu noin 3 800 koronavirustartuntaa ja 193 virukseen liittyvää kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on miljoonaa asukasta kohden 365 ja kuolemia 19. Suomessa vastaavat luvut ovat 1 317 ja 59.

Epidemiologit ovat olleet Kreikassa huolissaan oireettomista tartuntaa kantavista matkailijoista. Kasvavaa huolta kohdistuu nyt myös kreikkalaisten leväperäiseen suhtautumiseen sosiaalista eristäytymistä kohtaan.

Viranomaiset aikovat muun muassa tehostaa testaamista maan pohjoisrajalla, jonka toisella puolella Balkanin naapurimaissa tartunnat ovat olleet kovassa kasvussa. Balkanin maista vierailee Pohjois-Kreikassa paljon turisteja.

Latinalainen Amerikka ohitti Pohjois-Amerikan kuolemien määrässä

Latinalainen Amerikka on nyt koronaviruksen toiseksi pahimmin koettelema alue maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli kirjattu Latinalaisessa Amerikassa maanantaihin mennessä hieman vaille 144 800, kun Yhdysvalloissa ja Kanadassa koronaan liittyviä kuolemia oli todettu yhteensä noin 144 000.

Vaikeimmin koronaviruksesta on kärsinyt maapallon alueista Eurooppa. Koronaan liittyviä kuolemia on rekisteröity Euroopassa tähän mennessä noin 202 500.

Latinalaisen Amerikan koronakuolemista lähes puolet on tapahtunut Brasiliassa.

Vaikea epidemia on myös Meksikossa, joka ohitti Italian koronavirukseen liittyvien kuolemien määrässä. Viimeisen vuorokauden aikana Meksikossa kirjattiin 276 koronaan liittyvää kuolemaa, mikä nostaa virallisen kuolemantapausten määrän hieman yli 35 000 ihmiseen. Italiassa on kuollut koronavirukseen liitetyistä syistä hiukan yli 34 900 ihmistä.

Koronakuolemien määrä on nyt Meksikossa maailman neljänneksi korkein Yhdysvaltojen, Brasilian ja Britannian jälkeen.

Meksikossa yli 35 000 koronakuolemaa

Meksiko on ohittanut Italian koronavirukseen liittyvien kuolemien määrässä. Viimeisen vuorokauden aikana Meksikossa kirjattiin 276 koronaan liittyvää kuolemaa, mikä nostaa virallisen kuolemantapausten määrän hieman yli 35 000 ihmiseen. Italiassa on kuollut koronavirukseen liitetyistä syistä hiukan yli 34 900 ihmistä.

Koronaan liitettyjen kuolemien määrä on nyt Meksikossa maailman neljänneksi korkein Yhdysvaltojen, Brasilian ja Britannian jälkeen.

Asukasmäärältään Meksiko on selvästi suurempi kuin Italia. Meksikon väestömäärä on 126 miljoonaa ja Italian 60 miljoonaa.

Meksiko ohitti Ranskan koronakuolemien määrässä runsas viikko sitten.

Lähes 300 000 ihmisellä on todettu koronatartunta Meksikossa. Maan viranomaiset ovat myöntäneet, että tartunnan saaneiden määrä on huomattavasti tuota suurempi.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on kuitenkin arvioinut, että pandemia on menossa maassa alaspäin ja menettämässä voimakkuuttaan.

Maan entinen terveysministeri Salomon Chertorivski ei ole samaa mieltä presidentin kanssa. Hänen mukaansa Meksiko alkoi lieventää koronarajoituksia liian aikaisin.

Kataloniassa paikallinen tuomioistuin kumosi eristyspäätöksen

Espanjan Kataloniassa paikallinen tuomioistuin on kumonnut päätöksen, jolla oli määrätty eristettäväksi noin 200 000 asukkaan alue koronaviruksen takia.

Lleidan tuomioistuin päätti, että se ei hyväksy aiemmin heinäkuussa tehtyä eristyspäätöstä.

Lleidan kaupungin ympäristössä sijaitseva Segrian alue oli päätetty eristää sen jälkeen, kun siellä havaittiin selkeä nousu koronavirustartunnoissa. Eristyksessä kukaan ei olisi saanut poistua Segrian alueelta tai saapua sinne.

Espanjassa on raportoitu yli 28 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.