Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä

Roger Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla, mutta Valkoinen talo ilmoitti perjantaina hänen olevan vapaa mies. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa myös presidentti Donald Trumpin puoluetoverit arvostelevat päätöstä, jolla Trump lievensi entisen neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota.

Republikaanisenaattori Mitt Romney ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan presidentin toimia.

– Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota: Amerikan presidentti lieventää sellaisen ihmisen tuomiota, jonka jury on tuominnut saman presidentin suojelemisesta, Romney tviittasi.

Romney on asettunut Trumpia vastaan jo aiemmin, kun hän ainoana republikaanina äänesti presidentin virkasyytteen puolesta helmikuussa.

Päätöstä kritisoi myös republikaanisenaattori Pat Toomey, joskin lievemmin. Toomeyn mukaan oli virhe lieventää Stonen tuomiota, kun hänet oli asianmukaisesti todettu syylliseksi.

Trumpin luottomies Stone sai helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla, mutta Valkoinen talo ilmoitti perjantaina hänen olevan vapaa mies.

Mueller: Stone on edelleen tuomittu rikollinen

Myös Venäjä-tutkintaa johtanut entinen erikoissyyttäjä Robert Mueller kommentoi asiaa harvinaisessa ulostulossa Washington Post -lehdessä lauantaina.

Mueller puolusti kirjoituksessaan tutkinnan olleen "äärimmäisen tärkeä".

– Stone sai syytteen ja tuomion, koska hän syyllistyi liittovaltion rikokseen. Hän on edelleen tuomittu rikollinen, ja se on oikein, Mueller kirjoitti.

Valkoinen talo toisti perjantaina tiedotteessaan Trumpin aiemman syytöksen, jonka mukaan Mueller tutki väitettyä rikosta, jota ei ollut koskaan tapahtunut. Tiedotteen mukaan Stonea ei olisi tämän vuoksi pitänyt alkuunkaan asettaa syytteeseen.

Trump puolusti päätöstään vielä perjantaina medialle ja kutsui Venäjä-tutkintaa "noitajahdiksi".

"Korruptoitunein presidentti Amerikan historiassa"

Demokraatit ovat yksimielisesti tuominneet Trumpin päätöksen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kutsui lausunnossaan tuomion lieventämistä "tyrmistyttäväksi korruptioksi".

Myös demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden tyrmäsi päätöksen Twitterissä. Hän vetosi amerikkalaisiin, jotta nämä äänestäisivät Trumpin pois presidentinvirasta.

– Olen sanonut sen aiemmin, ja sanon sen uudelleen: Donald Trump on modernin Amerikan historian korruptoitunein presidentti, Biden kirjoitti .

Kommentoi