Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Yhdysvalloissa osoitettiin joulukuussa mieltä uiguurien puolesta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvallat ilmoitti torstaina sanktioista kiinalaisviranomaisille, joiden epäillään olevan vastuussa muun muassa uiguureihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

BBC:n mukaan yksi viranomaisista on kommunistisen puolueen johtohahmo uiguurien asuttaman Xinjiangin autonomisella alueella.

Uutiskanava CNN kertoo, että kolmelle viranomaiselle ja heidän perheilleen asetetaan viisumirajoituksia. BBC:n mukaan osa sanktioista on myös taloudellisia.

Kiinan on kerrottu vieneen yli miljoona uiguuria vankileirimäisiin olosuhteisiin Xinjiangin alueella. Kiina on toistuvasti väittänyt, että leirit ovat uudelleenkoulutusta varten.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnossa kuvaillaan, että vangittuja uiguuri-muslimeja ja alueen muita vähemmistöjä muun muassa kidutetaan ja käytetään seksuaalisesti hyväksi.

Kiina ilmoitti perjantaina asettavansa sanktioita vastavuoroisesti Yhdysvalloille, kertoo uutistoimisto AFP. Sanktiot kohdistetaan yhdysvaltalaisille virastoille ja viranomaisille, jotka "käyttäytyvät huonosti" Xinjiangin alueeseen liittyvissä asioissa.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat sekaantuu sanktioilla Kiinan valtion sisäisiin asioihin ja näin vahingoittaa maiden välisiä suhteita.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin