Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Koronantäyteinen kevät on muuttanut opiskelijoiden kansainvälistymissuunnitelmia, paikoin rajustikin. Turun yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Kiia Laukkanen joutui keskeyttämään vaihtonsa Perun Universidad de Limassa pandemian iskiessä.

– Tilanne Perussa muuttui todella nopeasti. Maaliskuun alussa siellä oli muistaakseni reilu sata tapausta, emmekä olettaneet, että kovin ankaria rajoituksia tulisi. Yhtäkkiä presidentti kuitenkin ilmoitti, että seuraavana päivänä bussit ja lennot eivät enää kulje. Ehdin olla puolitoista viikkoa maassa rajoitusten keskellä, ennen kuin pääsin Ranskan kotiutuslennolla takaisin Suomeen, Laukkanen sanoo.

Laukkasen tarkoituksena oli opiskella perulaista kulttuuria ja espanjaa, joten hän päätti siirtää vaihtonsa myöhempään ajankohtaan.

– Sain Liman yliopistolta tiedon, että vaihdon voi siirtää ensi syksylle, mutta Perun koronatilanteen takia se siirtyi vuoden 2021 keväälle. Siirto kävi myös Turun yliopistolle, joka on ollut aivan ihana tässä tilanteessa, sillä olen saanut sieltä todella hyvin vastauksia ja apua, hän sanoo.

Korkeakoulujen linjauksissa eroja

Korkeakoulut päättävät itse vaihtoon lähtevistä ja saapuvista opiskelijoista. Opetushallituksen tietojen mukaan kolmasosa korkeakouluista on perunut sekä saapuvat että lähtevät opiskelijavaihdot syksyn osalta.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo yliopiston lähettävän vain yksittäisiä opiskelijoita turvallisiin maihin.

– Lähtökohtanamme on se, ettei meillä ole opiskelijavaihtoja. Emme ota vastaan vaihto-opiskelijoita eikä meiltä myöskään lähde. En usko, että syksyllä tulee juurikaan olemaan lähteviä opiskelijoita, sillä esimerkiksi matkajärjestelyt ja kaikki sellaiset olisi pitänyt jo tehdä, Määttä sanoo.

Yliopisto ei kuitenkaan Määtän mukaan voi kieltää halukkaita opiskelijoita lähtemästä vaihtoon. Rahoitusta yliopiston puolelta ei kuitenkaan myönnetä lähtijöille.

– Ilman vaihto-ohjelmatukea, esimerkiksi Erasmus-ohjelmaan kuuluvaa tukea, opiskelijat eivät käytännössä lähde vaihtoon, hän kertoo.

Peruuntuneiden vaihtojen tilalle on Määtän mukaan luotu eurooppalainen virtuaalikampus, jossa on mukana kymmenen yliopistoa. Järjestelmä saadaan Määtän mukaan käyntiin kesällä, ja siihen kuuluu opintojaksojen lisäksi myös opiskelijoiden keskinäisiä aktiviteetteja.

Ulkomaan jaksoja on pyritty korvaamaan

Jossain korkeakouluissa tutkinto-ohjelmiin kuuluu pakollinen ulkomaan jakso. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston vieraiden kielten opiskelijoilla tilanne on ollut paikoin vakava. Ruotsin ja venäjän opiskelijat suorittavat professori Risto Turusen mukaan pakollisen kieliharjoittelun. Keväällä yliopisto pyysi noin kymmentä Venäjällä harjoittelussa ollutta opiskelijaansa palaamaan takaisin.

– Kyseiset opiskelijat voivat jatkaa harjoitteluaan myöhemmin. Ruotsin osalta olemme voineet järjestää harjoitteluja myös Suomen ruotsinkielisillä alueilla. He, joilla valmistuminen on ollut kiinni harjoittelun suorittamisesta, ovat voineet korvata harjoittelujakson muilla suorituksilla. Näin on turvattu opiskelijoiden oikeusturva, Turunen sanoo.

Myös Turun ammattikorkeakoulu on joutunut korvaamaan joitain harjoittelujaksoja. Kansainvälisten asioiden päällikkö Anu Härkösen mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan harjoittelun sijaan vaihto-opiskelijoille tarjotaan syyslukukaudella teoriaopintoja.

– Pyrimme joustamaan mahdollisimman paljon tässä tilanteessa. Emme ole myöskään kategorisesti kieltäneet tai peruneet omien opiskelijoidemme vaihtoja tai harjoitteluja ulkomaille, hän sanoo.

Joustaminen näkyy Härkösen mukaan esimerkiksi vaihtojen siirtämisessä myöhempään ajankohtaan tai etäopintojen hyödyntämisessä.

– On olemassa myös mahdollisuus, että opiskelija aloittaa vaihtonsa etäopiskelun avulla ja matkustaa kohdemaahan myöhemmin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei tämä ole herättänyt kovin paljon kiinnostusta, sillä vaihtoon liittyy aina paljon muutakin kuin vain akateemista opiskelua, hän kertoo.

Virtuaaliharjoittelua ulkomailla

Turun yliopisto on suunnittelija Janne Loikkasen mukaan suositellut harjoittelujen siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

– Jos tilanne on ollut, että valmistuminen on riippunut harjoittelusta, olemme esimerkiksi järjestäneet kokonaan tai osittain etänä tehtäviä harjoitteluja. Haluamme tukea opiskelijoita harjoittelun suorittamisessa, sillä se voi vaikuttaa suurestikin valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen, Loikkanen kertoo.

Myös Vaasan yliopistossa harjoittelujen suorittamismuotoja on muutettu pandemian takia.

– Tänä kesänä jotkut opiskelijoistamme suorittavat ainakin osan harjoittelujaksostaan virtuaalisesti ulkomaiselle työnantajalle, liikkuvuuspalveluiden palveluvastaava Ahmed Hamad sanoo.