Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Saimaan verkkokalastusrajoitukset päättyvät huomenna – viime vuonna viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti rajoitusten päätyttyä

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät huomenna. Asiasta kertova Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kalastajiin, jotta nämä jättäisivät verkot laskematta vesille myös rajoitusten päätyttyä. Liiton mukaan viime vuonna viisi kuuttia kuoli verkkoihin heti heinäkuun alussa.

Luonnonsuojeluliitto kertoo tiedotteessaan, että huonon pesimätalven jälkeen kuutteja on todennäköisesti Saimaalla viime vuosia vähemmän. Lisäksi monen kuutin epäillään aloittaneen elämäntaipaleensa tavallista heiveröisempänä.

– Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Jokainen surkeasta talvesta selvinnyt kuutti on ensiarvoisen tärkeää pitää hengissä, ettei kannan kasvu kääntyisi laskuun, sanoo liiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen tiedotteessa.

Liitto muistuttaa, että löysänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä elinalueilla vuoden ympäri. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä.

Verkkokalastusrajoituksia halutaan tiukentaa

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkot aiheuttavat myös aikuisten norppien kuolemia sekä kesällä että talvella.

Liitto katsoo, että nykyiset verkkokalastusrajoitukset eivät turvaa saimaannorpan kannan kasvua, sillä rajoitukset eivät käsitä koko Saimaata. Liitto vetoaa Saimaan kalastajiin, jotta he luopuisivat verkkokalastuksesta myös kalastusrajoitusalueiden ulkopuolella.

Viime heinäkuussa vain parissa päivässä yli 50 000 allekirjoituksen rajan ylittänyt kansalaisaloite vaati, että verkkokalastus kielletään saimaannorpan levinneisyysalueella ympäri vuoden.

Norpan alalaji saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorpan kannaksi arvioidaan runsaat 400 yksilöä, kertoo WWF . Saimaannorppa jäi eristyksiin noin 8 000 vuotta sitten, kun Saimaan ja Itämeren yhteys katkesi jääkauden jälkeen maan kohoamisen myötä.

- -

Korjattu: Jutun aiemmassa versiossa Suomen luonnonsuojeluliitosta oli käytetty virheellisesti lyhennöstä SJL.