Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telia pääsee pitkään hiertäneestä kiistakapulasta eroon – myy osuutensa Turkcellista

Teleyhtiö Telia myy vähemmistöosuutensa turkkilaisesta Turkcell Holding -yhtiöstä, joka on pääomistaja Turkin suurimmassa teleoperaattorissa Turkcellissa. Ostaja on Turkin valtion sijoitusrahasto, ja kauppahinta on 530 miljoonaa dollaria (470 miljoonaa euroa).

Osapuolet sopivat samalla, että kaikki Telian Turkcell-omistukseen liittyvät lukuisat ja monipolviset oikeuskiistat raukeavat. Oikeudessa on taitettu peistä Turkcellin hallinnasta jo vuodesta 2005 asti. Vastapuolena on ollut turkkilainen Cukurova-yhtiö, jonka kanssa nykyään Telian osaksi tullut Sonera ja verkkoyhtiö Ericsson perustivat Turkcellin vuonna 1993.

Telian toimitusjohtaja Alison Kirkbyn mukaan yhtiö purkaa näin ollen pitkään kestäneen juridisen umpisolmun, keventää riskejään ja parantaa likviditeettiään.

Telia keskittyy Pohjoismaiden ja Baltian markkinoille

Telia oli kirjannut Turkcell-omistuksensa arvoksi kahdeksan miljardia kruunua, ja se kirjaa kaupan myötä toiselle neljännekselle noin kolmen miljardin kruunun tappion.

Telia on viime vuosina järjestelmällisesti hankkiutunut eroon omistuksista Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkopuolella ja aikoo jatkossa keskittyä näille markkinoille.

Yhtiö sotkeutui laajaan korruptiojupakkaan Keski-Aasian Uzbekistanissa ja joutui maksamaan sen seurauksena yhteensä 965 miljoonan dollarin sakot ja vahingonkorvaukset.

Telialla oli aiemmin myös osuus venäläisessä MegaFonissa , josta se myi viimeiset osuutensa vuonna 2017. Telialla on myös ollut omistuksia Tadzhikistanissa, Nepalissa, Afganistanissa, Kazakstanissa, Azerbaidzhanissa, Georgiassa ja Moldovassa.