Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Juha Koponen LähiTapiolan pääjohtajaksi, Finanssivalvonnalla ei enää huomautettavaa

Finanssivalvonnalla ei ole enää huomautettavaa Juha Koposen aloittamisesta LähiTapiolan pääjohtajana, kertoo LähiTapiola tiedotteessa .

Koposen oli alun perin tarkoitus aloittaa pääjohtajana jo tämän vuoden alussa. Aloitus kuitenkin lykkääntyi, koska Finanssivalvonnan mukaan Koposelta puuttui käytännön ammatillista kokemusta vakuutusalalta.

Koponen on toiminut vuoden alusta LähiTapiolan vahinko- ja henkivakuutusyhtiöiden hallitusten puheenjohtajana. Hän on hoitanut vain osaa pääjohtajalle kuuluvista tehtävistä, kun LähiTapiola on odottanut hänen täyttävän Finanssivalvonnan asettamat vaatimukset kaikkiin pääjohtajan tehtäviin.

Osaa pääjohtajan tehtävistä on hoitanut vahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Jari Sundström.

Fivan kanssa keskusteltu vakuutusalan osaamisesta

Finanssivalvonnan osastopäällikön Kaisa Forsströmin mukaan valvottava eli tässä tapauksessa LähiTapiola vastaa siitä, että pätevyysvaatimukset täyttyvät ja että johtotehtäviin valittu henkilö on sopiva ja osaava tehtäväänsä.

Finanssivalvonta puolestaan varmistaa, onko valvottavan arvio oikea ja mahdollistaako se aloittamisen tehtävässä.

– Tässä tilanteessa olemme keskustelleet vakuutustoimialaan liittyvästä osaamisesta, jota tehtävä edellyttää, Forsström kertoo STT:lle.

Forsströmin mukaan prosessi menee kaikissa tilanteissa niin, että siltä osin kuin täydennettävää on, valvottava laatii valittavalle henkilölle esimerkiksi perehdyttämissuunnitelman tai koulutusohjelman.

– Sitten kun perehdyttämisohjelma alkaa olla loppupuolella, me yleensä tapaamme hakijoita ja arvioimme toteutunutta suunnitelmaa ja osaamista, jota on edellytetty, Forsström kertoo.

Hänen mukaansa Finanssivalvonta ei sinänsä tee asiasta päätöstä, vaan toteaa, ettei estettä tehtävässä aloittamiselle enää ole.

LähiTapiolan mukaan lykkääntyminen oli yllätys

Koposen allekirjoittama sopivuus- ja luotettavuusselvitys saapui Helsingin Sanomien mukaan Finanssivalvonnalle runsas viikko sitten.

Selvityksessä käydään läpi Koposen saamaa perehdyttämiskoulutusta. HS:n mukaan Koponen kertoo myös suorittaneensa Tampereen yliopiston räätälöidyn vakuutustieteen opintokokonaisuuden.

Kauppatieteiden maisteri Koponen, 53, on toiminut aiemmin muun muassa Veikkauksen toimitusjohtajana. Koposen nimitys LähiTapiola-ryhmän uudeksi pääjohtajaksi julkistettiin viime vuoden huhtikuussa.

Marraskuussa LähiTapiola tiedotti, että Koposen aloitus pääjohtajana lykkääntyy. Finanssivalvonta oli todennut, ettei Koponen voi aloittaa pääjohtajana vuoden alusta riittävän vakuutustoimialan kokemuksen puuttumisen takia. LähiTapiola luonnehti tuolloin, että Finanssivalvonnan päätös oli yllätys.