Valtiovarainministeriö: Suomen bruttokansantuote supistuu kuusi prosenttia tänä vuonna – talous alkaa toipua hitaasti loppuvuodesta

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen bruttokansantuotteen supistuvan kuusi prosenttia tänä vuonna. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet supistavat Suomen taloutta merkittävästi tänä vuonna. Valtiovarainministeriö ennustaa taloudellisessa katsauksessaan, että talous supistuu tänä vuonna kuusi prosenttia.

Huhtikuussa ministeriö ennusti, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 5,5 prosenttia.

– Talouden kokonaiskuva on edelleen epävarma. Ilmassa on erittäin paljon sumua, kertoo valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

Epävarmuutta kuvaa se, että 80 prosentin todennäköisyydellä talouden supistuminen osuu 4,5 ja 7,5 prosentin välille.

Spolanderin mukaan talouden kokonaiskuva ei ole muuttunut paljoa huhtikuussa ennustetusta, mutta kuvan sisällä on tapahtunut muutoksia. Vientinäkymät ovat heikentyneet, mutta samaan aikaan kulutus on virkoamassa.

Kuun alussa aloitettu koronarajoitusten purkaminen piristää taloudellista toimeliaisuutta ennen kaikkea palvelualoilla. Talous alkaa toipua hitaasti loppuvuodesta. Bruttokansantuotteen (bkt) arvioidaan kasvavan 2,5 prosenttia vuonna 2021 ja 1,7 prosenttia vuonna 2022.

Yritysten ja kuluttaji en käytös määrää

Talouden toipuminen edellyttää kuitenkin selvästi parempia näkymiä vientimarkkinoilla sekä kohenevaa luottamusta Suomen talouden kykyyn luoda kasvua ja työllisyyttä.

Spolander korostaa, että toipumisen määrää se, miten yritykset ja kuluttajat käyttäytyvät.

Valtiovarainministeriön ennusteessa on oletettu, että koronaepidemia hiipuu vähitellen pois eikä syksyllä tule toista epidemia-aaltoa.

Spolander sanoo, että elvytyksen ja jälleenrakennuksen rinnalla pitää pian päättää toimista, joilla vakautetaan julkinen taloudenpito pidemmällä aikavälillä. Julkinen talous velkaantuu tänä vuonna erittäin nopeasti.

– Mitään yksittäisiä keinoja ei voi sulkea pois keinovalikoimasta, Spolander arvioi.

Työllisyysaste laskemassa alle 71 prosenttiin

Valtiovarainministeriö arvioi, että työllisten määrä alkaa vähentyä jyrkästi tänä vuonna. Työllisyysaste laskee alle 71 prosenttiin. Yritykset ovat sopeuttaneet työvoimakustannuksiaan irtisanomisten lisäksi lomautuksilla. Työllisyyden lasku ja lomautettujen suuri määrä kohottavat ennusteen mukaan työttömyysasteen 8,5 prosenttiin.

Finanssineuvos Jukka Railavo kertoo, ettei työllisyys supistu enää ensi vuonna. Hänen mukaansa sokit työmarkkinoilla ovat kuitenkin kohtalaisen pysyviä. Rakennetyöttömyys kasvaa.

– Epidemioilla on pitkät jäljet, Railavo sanoo.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty