Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuottelias kirjailija ja ohjaaja Ilkka Kylävaara on kuollut 73-vuotiaana – "Ahkera, nopea ja kärsimätön", kuvailee pitkään yhteistyötä tehnyt Seppo Ahti

Kirjailija, ohjaaja ja toimittaja Ilkka Kylävaara on kuollut. Helsingissä vuonna 1946 syntynyt Kylävaara oli kuollessaan 73-vuotias.

Kylävaaran kanssa pitkään yhteistyötä 1970–80-luvuilla tehnyt Seppo Ahti vahvistaa uutisen STT:lle. Ensimmäisenä asiasta kertoi Iltalehti .

Kylävaara ja Ahti juonsivat yhdessä Enkelten keittiö -viihdeohjelmaa ja julkaisivat vuosien ajan Kutka – eräänlainen vuosikirja -teosta yhdessä Timo Mäkelän kanssa. Ahti kuvailee STT:lle pitkäaikaisen yhteistyökumppanin olleen "hankalasti määriteltävä ihminen".

– Ulospäin hirveän itsevarma ja ulospäin suuntautunut, mutta en ole ollenkaan varma, oliko hän sitä oikeasti.

Ilkka Kylävaara ehti julkaista uransa aikana noin 35 kirjaa sekä ohjata ja käsikirjoittaa noin 300 tv-ohjelmaa. Enkelten keittiön lisäksi Kylävaara juonsi myös tv-sarjaa Ilettääkö. Uransa aikana Kylävaara kirjoitti myös näytelmiä ja juonsi radio-ohjelmia.

– Uskomattoman ahkera, nopea ja kärsimätön. Jos hän olisi viitsinyt jonkun juttunsa kirjoittaa kahteen kertaan, ne olisivat olleet vielä huomattavasti parempia. Paljon sai aikaiseksi, mutta en koskaan kuullut, että hän olisi mitään juttua kirjoittanut kahteen kertaan, Ahti naurahtaa.

– Siinä vaiheessa, kun me muut vielä funtsattiin asioita, hän oli jo yleensä tehnyt jotain.

Terävä kynä ja huumorintaju

Säveltäjä Kaj Chydenius on oman arvionsa mukaan säveltänyt Kylävaaran tekstejä lauluiksi ainakin useita kymmeniä.

Kylävaaran teksteissä Chydeniukseen vetosi erityisesti huumori.

– Taitava hän oli, kerta kaikkiaan. Hän kirjoitti esimerkiksi näyttelijä Matti Pellonpään muistorunon On Eliten pöydässä paikka. Se on hirveän hieno. Niin hienoja muistorunoja ei moni ole kirjoittanut, Chydenius sanoo STT:lle.

– Kyllä hän jättää merkittävän muiston.

Kylävaaran teräväsanaiset kolumnit suututtivat ajoittain kohteensa ja veivät Kylävaaran jopa oikeuteen asti.

Teatteriohjaajana Kylävaara toimi 1970-luvun alussa muun muassa Ryhmäteatterissa. Hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2002.